11 Ötlet Gyermekeink Fantáziájának Fejlesztésére

El tudom képzelni! Hazaérsz a munkából, este van, fáradt vagy, de még főzni kell, határidős munkát kell leadnod, a vasalnivaló is ott tornyosul! Megértelek.

Összegyűjtöttem 11, számomra igen kedves játékot, melyek mindegyike kiválóan alkalmas gyermekeink fantáziájának fejlesztésére. Többes számban írtam őket, de természetesen játszhatók egyedül is. Miközben te a vacsorával foglalatoskodsz, ő például zenét hallgat, majd lerajzolja gondolatait

A gyermeki képzelőerő megőrzésére és serkentésére millió lehetőség áll rendelkezésünkre, kérlek, engedd szabadon képzeleted és magad is kezdeményezz ilyen jellegű játékokat, feladatokat! Arra bátorítalak, próbáljátok ki, különösképp azokat, amelyek a legszimpatikusabbak, és kérlek, ha van olyan fantázia-fejlesztő játék, amit kivált szeretsz, vagy szerettél gyermekkorodban, feltétlenül írd meg a hozzászólásokban! Nagyon köszönöm előre is!

“Minden megtörténhet, minden lehetséges és valószerű. Idő és tér nem létezik; valamilyen jelentéktelen valóságtöredéktől elrugaszkodva a képzelet kibomlik, és új szövetet sző” August Strindberg

 

11 Ötlet Gyermekeink Fantáziájának Fejlesztésére

 

 

I. Absztrakt kép leírása

Kérlek, mutass gyermekednek egy absztrakt képet! Minél elvontabb, minél kevésbé felismerhető alakzatokat látsz rajta, annál jobb! Kérd meg kisfiadat, kislányodat, meséljen róla! Mit gondol? Mit lát a képen? Semmiféle módon NE szabj határt képzeletének, légy olyan jó és ne kritizáld, ne szólj bele, hagyd, hadd bontakozzon ki minél teljesebben!

 

II. Kezdődő történetek

Kezdj el egy történetet, majd engedd, hogy gyermeked folytassa. Remek játék otthon, de hosszabb utazás során is bevetettem már jónéhányszor! Javaslom, legyenek köztük kedvesen, furcsán, bizarr módon és félelmetesen kezdődő mesék. Csak a példa kedvéért:

Magányosan álldogált az ódon kastély a zordon szikla tetején, színes ólomablakain meg-megcsillant a villám odacsattanó fénye, miközben a felmorajló óceán dühödt vize ádázan ostromolta az alant tornyosuló sziklákat…

 

III. Zenehallgatás

Válassz, vagy válasszatok közösen zenét! Különösen biztatlak arra, hogy klasszikus zenét hallgassunk gyermekeinkkel. Helyezkedjetek el kényelmesen, lazuljatok el, hunyjátok le szemeiteket és élvezzétek a választott zenerészletet. Ezt követően kérd meg gyermeked, ne szóljon semmit, rajzolja vagy fesse le, milyen érzéseket ébresztettek benne a felhangzó akkordok. Használjatok különféle technikákat: zsírkrétát, temperát, színes ceruzát, pasztell krétát…..

 

IV. Vajon mit csinál kedvenc állatod egész nap?

Kérd fel kicsinyed, gondolja el, majd ossza meg veled kedvenc állatának egy-egy napját.

Hol él? Mivel táplálkozik? Hogyan kommunikál állat-társaival? Hol és mennyit alszik? Miről álmodik? Hidd el, idővel, amikor ráérez a játék ízére millió ötlete lesz, amiről még beszélhet-)))

 

V. Vonaljáték

Rengeteget játszottuk gyermekkorom nyári szüneteiben! Ketten-hárman leültünk egy asztalhoz vagy lehasaltunk a földre (a Te gyermeked is imádni fogja!), majd egyikünk húzott egy vonalat. A következő folytatta, azután a harmadik, majd ismét az első és így tovább.

Soha nem beszéltük meg előre, mit rajzolunk, így végül olyan mókás, fura, mindenféle alakzatok készültek, melyekből aztán úgymond „kihoztunk” valamit, hogy öröm volt belefeledkezni!

 

VI. Pipaszurkálók tánca

Ez a játék kissé hasonlatos az absztrakt kép leírásához.

Javaslom, fekete kartonlapra, random/véletlenszerűen dobjatok le néhány fehér pipaszurkálót. Minél nagyobb az összevisszaság, annál jobb!-))) (Végül is a szín mindegy, csak feltűnően eltérő legyen a papír és a szurkáló). Kérdezd meg gyermeked, mit lát bele. Ha már tud írni, írja le gondolatait, miközben Te magad is írd le, mit gondolsz. Hasonlót gondoltatok? Teljesen különbözőt?

Ask your child to write their thoughts down while you write your own thoughts. Did you see the same in the jumble or totally different?
Pipaszurkálók Tánca I.
Take a coloured carton paper and throw pipe cleaning sticks on to it. Ask your child what they can see in it?
Pipaszurkálók Tánca II.

VII. Rendeződő pipaszurkálók

Tulajdonképpen az előző játék megfordítása. Rakjátok ki – életkorától függően rakja ki ő maga – pipaszurkálóból kedvenc figuráját, jelenetét, elképzelt helyszínét……

Create something, anything from the Pipe Cleaners.
Rendeződő Pipatisztítók

 

 

VIII. Manifesztációs levél

Írjátok le minél részletesebben, mit szeretne gyermeked, ha holnap megtörténne az óvodában, iskolában?(Részletesebben itt olvashatsz jelentőségéről, előnyeiről és az ezzel kapcsolatos kutatásokról.)

 

IX. Kedvenc karakter

Képzeld magad kedvenc karaktered (Belle, a szépség, Hófehérke, Mulan, Captain Kirk, Jean-Luc Picard, Luck Skywalker, Tomas a gőzmozdony…..) helyébe. Játsszátok el, hogyan telik a mai napja? Ha van időtök, kedvetek, készítsetek hozzá jelmezeket, kosztümöket!

 

X. Felhőfigyelés

Ó, a felhők! Lefekszünk a réten, figyeljük a fejünk fölött vonuló felhőket és elmondjuk, mit látunk bennük!

 

XI. Körkitöltés

 

A gyermek korától és koncentráló képességétől függően 6-9-12-15 egyforma méretű kört rajzolunk egy lapra, majd felkérjük gyermekünket, töltse ki azokat. Újra csak azt kérem, ne instruáld, ne adj neki szabályokat, elképzelhető, hogy lesz közötte napocska, mosolygós arc, de az is megeshet, hogy katicát rajzol bele vagy épp egy általa feltalált robotot….

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

"Az uram megvert"

„Az uram megvert”

„Az uram megvert” című írásom az események átértékeléséről szól. Ne aggódj, nem az én „uramról” van szó. És nem vert meg senki. Sőt, valójában azt

Tovább olvasom »
Stressz ellen 5 lépésben

Stressz ellen 5 lépésben

Igen, velem is előfordul, hogy megérint a stressz szele. Csakhogy már nem engedem, hogy legyűrjön! Összegyűjtöttem Neked azt az 5 leghatásosabb eszközt, amelyek segítségével már

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!