9 Böjti Étel Gyerekekkel
I. EHETŐ KATICABOGÁR
Hozzávalók:
Kenyér (megítélésem szerint legjobb a szendvicskenyér vagy vastagabb sós keksz)
Koktélparadicsom
Zöldfűszeres krémsajt
Fekete olívabogyó
Metélőhagyma
Miután mi mindannyian szeretjük a rendhagyó formákat, először is, pogácsaszaggatóval kör alapot szaggatunk a kenyerekből.
Megkenjük őket a vajkrémmel.
A koktélparadicsomokat félbevágjuk.
A fél paradicsomokat pedig úgy vágjuk be, hogy az egyik vége picit összeérjen, de az alját szét lehessen nyitni. Ezekből lesznek a katica szárnyai.
Az olívabogyókat szintén félbevágjuk, ez lesz a katicabogár feje.
Az olívabogyókba két rövid kis metélőhagyma darabkát szúrunk és már kész is a csáp!
Bármikor készítettünk ilyen ehető katicabogarakat, kisfiam, egész kicsi korától műanyag késsel, apró darabokra vágott néhány fekete olívabogyót, hogy azokból ő maga pöttyöket helyezzen a bogárkák hátára.
II. SZERINTEM SZENDVICS
Azért hívom ezt a finom, egyszerű, egészséges és gyorsan elkészíthető szendvicset „Szerintem Szendvics”-nek, mert tetszés szerint variálható.
Íme, amire az alaphoz szükségetek lesz:
Fejenként
1 marék szotyola
2 kesudió
4 mandula
4 törökmogyoró
A hozzávalókat pici olajjal, vágókéses aprítóban péppé zúzzuk, majd hozzákeverünk kevés „zöldet”. Tehát:
Zellert vagy
Oreganot vagy
Petrezselymet vagy
Kendermagot vagy
Borókamagot vagy
Kaprot
Ezt az elegyet pirítós kenyérre kenjük és máris kész a finom, igazán egészséges reggeli!
III. GYÜMÖLCSBÓLÉ
Bármilyen gyümölcsből készíthető!
A friss gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk és mély üvegtálba helyezzük. Tetejét meghintjük kevés porcukorral. Málnaszörpöt készítünk – ez lehet bodza-, citrus-, vagy szeder vagy áfonyaszörp is – melyből annyit öntünk a gyümölcsökre, hogy félig ellepje.
Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek!
Kellemes kanalazást kívánok!
IV. VANÍLIÁS PEREC
20 dkg liszt
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás
½ csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
A 20 dkg lisztet összemorzsoljuk a 15 dkg margarinnal, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Kinyújtjuk , darabokra vágjuk és hosszú, körülbelül 15 centiméteres rudacskákat nyújtunk belőlük, melyeket ezután perec alakúra hajtogatunk.
180 ºC – on, sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott, lisztezett) tepsiben megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd amikor már/még kellemesen meleg, megforgatjuk vaníliás cukorban.
V. DIÓS LINZER
50 dkg liszt
30 dkg vaj
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Különböző formákat szaggatunk és 180 ºC – on kisütjük.
Ha még van kedvetek alkotni, kenjétek meg őket lekvárral és ragasszatok össze 2 – 2 darabot!
Mikor a fiam kicsi volt, imádta a közlekedési formákat. Volt (van) autó-, repülő-, helikopter-, motor-…stb formánk. Komolyan mondom, élvezet volt nézni is, ahogy fiú létére nyújtotta, szaggatta, tapasztotta a formákat. Mondanom sem kell, minden úszott, ragadt a konyhában, egy órán át takarítottam, miután befejeztük „a nagy sütési hadműveletet”, ahogyan akkoriban neveztük DE! Imádtuk! És alig vártuk a következő alkalmat, amikor nekiugrottunk újra!
Közeledik a húsvét, válasszatok nyuszi, tojás, virág alakzatokat, vagy bármit, amit gyermeked szeret! Egy műanyag késsel ő maga is rajzolhat, vághat kedvére való formákat! Engedd, hogy művészete kiteljesedjen! Imádni fogja!
VI. SZÍNES PITE
30 dkg konyhakész linzertészta
25 dkg koktélparadicsom
½ fej lilahagyma
3 tojás
25 dkg tejföl
10 dkg bébispenót
Só ízlés szerint
VII. CUKKÍNIFASÍRT
50 dkg cukkíni
2 darab tojás
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
15 dkg reszelt sajt
Zsemlemorzsa (kb 10 dkg hogy formázható legyen)
Só
Bors
A cukkínit megmossuk, lereszeljük, besózzuk, majd 20 percen át állni hagyjuk.
A 20 perc elteltével kinyomkodjuk belőle a levét.
Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat.
Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható legyen.
Labdákat formázunk belőlük, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban vagy sütőben kisütjük.
VIII. NYÚL – PALACSINTA
Hozzávalók:
A palacsintához:
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz (szén-dioxiddal dúsított ásványvíz)
Pici só
A díszítéshez:
Színes cukorkák
Olvasztott csokoládé
A hozzávalókat csomómentesre keverjük és a palacsintákat kisütjük.
A megsült palacsintákat tányérra helyezzük és tetszőleges töltelékkel megtöltjük.
Vigyázzunk arra, hogy a palacsintáknak csak az egyik felét töltsük meg.
Hagyományos módon feltekerjük őket.
A palacsinták azon felét, ahova nem tettünk tölteléket kettévágjuk, ezekből lesznek a nyuszik fülei.
A cukorkákból orrot, az olvasztott csokoládéból pedig szemeket készítünk.
IX. CSERESZNYÉS PITE
Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg porcukor
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 dl tej
0,5 dl olaj
50 dkg magozott cseresznye
Megítélésem szerint a legegyszerűbb és leggyorsabb pite, amit valaha készítettünk. Hidd el, a gyermekek imádnak mérni, keverni-kavarni, épp ezért hagyd, hogy aktívan közreműködjön!
Először is, a cseresznye kivételével összekeverjük a hozzávalókat.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd beledobáljuk a kimagozott cseresznyéket.
Ebben a mozzanatban az a szép, hogy persze, tetszőlegesen is dobálhatjuk a cseresznyéket, DE ha alakzatot rakunk ki a cseresznye szemekből, gyönyörű alkotást is kaphatunk!
180 ºC-on 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.