9 Böjti Étel Gyerekekkel

9 Böjti Étel Gyerekekkel

 

I. EHETŐ KATICABOGÁR

 

Hozzávalók:

 

Kenyér (megítélésem szerint legjobb a szendvicskenyér vagy vastagabb sós keksz)

Koktélparadicsom

Zöldfűszeres krémsajt

Fekete olívabogyó

Metélőhagyma

 

Miután mi mindannyian szeretjük a rendhagyó formákat, először is, pogácsaszaggatóval kör alapot szaggatunk a kenyerekből.

Megkenjük őket a vajkrémmel.

A koktélparadicsomokat félbevágjuk.

A fél paradicsomokat pedig úgy vágjuk be, hogy az egyik vége picit összeérjen, de az alját szét lehessen nyitni. Ezekből lesznek a katica szárnyai.

Az olívabogyókat szintén félbevágjuk, ez lesz a katicabogár feje.

Az olívabogyókba két rövid kis metélőhagyma darabkát szúrunk és már kész is a csáp!

Bármikor készítettünk ilyen ehető katicabogarakat, kisfiam, egész kicsi korától műanyag késsel, apró darabokra vágott néhány fekete olívabogyót, hogy azokból ő maga pöttyöket helyezzen a bogárkák hátára.

 

II. SZERINTEM SZENDVICS

 

Azért hívom ezt a finom, egyszerű, egészséges és gyorsan elkészíthető szendvicset „Szerintem Szendvics”-nek, mert tetszés szerint variálható.

 

Íme, amire az alaphoz szükségetek lesz:

 

Fejenként

 

1 marék szotyola

2 kesudió

4 mandula

4 törökmogyoró

 

A hozzávalókat pici olajjal, vágókéses aprítóban péppé  zúzzuk, majd hozzákeverünk kevés „zöldet”. Tehát:

 

Zellert vagy

Oreganot vagy

Petrezselymet vagy

Kendermagot vagy

Borókamagot vagy

Kaprot

 

Ezt az elegyet pirítós kenyérre kenjük és máris kész a finom, igazán egészséges reggeli!

 

III. GYÜMÖLCSBÓLÉ

 

Bármilyen gyümölcsből készíthető!

 

A friss gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk és mély üvegtálba helyezzük. Tetejét meghintjük kevés porcukorral. Málnaszörpöt készítünk – ez lehet bodza-, citrus-, vagy szeder vagy áfonyaszörp is – melyből annyit öntünk a gyümölcsökre, hogy félig ellepje.

Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek!

 

Kellemes kanalazást kívánok!

 

IV. VANÍLIÁS PEREC

 

20 dkg liszt

15 dkg margarin

10 dkg porcukor

1 tojás

½ csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

 

A 20 dkg lisztet összemorzsoljuk a 15 dkg margarinnal, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Kinyújtjuk , darabokra vágjuk és hosszú, körülbelül 15 centiméteres rudacskákat nyújtunk belőlük, melyeket ezután perec alakúra hajtogatunk.

180 ºC – on, sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott, lisztezett) tepsiben megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd amikor már/még kellemesen meleg, megforgatjuk vaníliás cukorban.

 

V. DIÓS LINZER

 

50 dkg liszt

30 dkg vaj

15 dkg darált dió

15 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

 

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Különböző formákat szaggatunk és 180 ºC – on kisütjük.

Ha még van kedvetek alkotni, kenjétek meg őket lekvárral és ragasszatok össze 2 – 2 darabot!

 

Mikor a fiam kicsi volt, imádta a közlekedési formákat. Volt (van) autó-, repülő-, helikopter-, motor-…stb formánk. Komolyan mondom, élvezet volt nézni is, ahogy fiú létére nyújtotta, szaggatta, tapasztotta a formákat. Mondanom sem kell, minden úszott, ragadt a konyhában, egy órán át takarítottam, miután befejeztük „a nagy sütési hadműveletet”, ahogyan akkoriban neveztük DE! Imádtuk! És alig vártuk a következő alkalmat, amikor nekiugrottunk újra!

 

Közeledik a húsvét, válasszatok nyuszi, tojás, virág alakzatokat, vagy bármit, amit gyermeked szeret! Egy műanyag késsel ő maga is rajzolhat, vághat kedvére való formákat! Engedd, hogy művészete kiteljesedjen! Imádni fogja!

 

VI. SZÍNES PITE

 

30 dkg  konyhakész linzertészta

25 dkg koktélparadicsom

½ fej lilahagyma

3 tojás

25 dkg tejföl

10 dkg bébispenót

Só ízlés szerint

 

 

VII. CUKKÍNIFASÍRT

 

50 dkg cukkíni

2 darab tojás

3 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

15 dkg reszelt sajt

Zsemlemorzsa (kb 10 dkg hogy formázható legyen)

Bors

 

A cukkínit megmossuk, lereszeljük, besózzuk, majd 20 percen át állni hagyjuk.

A 20 perc elteltével kinyomkodjuk belőle a levét.

Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat.

Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható legyen.

Labdákat formázunk belőlük, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban vagy sütőben kisütjük.

 

VIII. NYÚL – PALACSINTA

 

Hozzávalók:

A palacsintához:

20 dkg liszt

2 tojás

3 dl tej

2 dl szódavíz (szén-dioxiddal dúsított ásványvíz)

Pici só

 

A díszítéshez:

 

Színes cukorkák

Olvasztott csokoládé

 

A hozzávalókat csomómentesre keverjük és a palacsintákat kisütjük.

A megsült palacsintákat tányérra helyezzük és tetszőleges töltelékkel megtöltjük.

Vigyázzunk arra, hogy a palacsintáknak csak az egyik felét töltsük meg.

Hagyományos módon feltekerjük őket.

A palacsinták azon felét, ahova nem tettünk tölteléket kettévágjuk, ezekből lesznek a nyuszik fülei.

A cukorkákból orrot, az olvasztott csokoládéból pedig szemeket készítünk.

 

 

IX. CSERESZNYÉS PITE

 

Hozzávalók:

 

20 dkg liszt

20 dkg porcukor

3 tojás

1 csomag sütőpor

1 dl tej

0,5 dl olaj

50 dkg magozott cseresznye

 

Megítélésem szerint a legegyszerűbb és leggyorsabb pite, amit valaha készítettünk. Hidd el, a gyermekek imádnak mérni, keverni-kavarni, épp ezért hagyd, hogy aktívan közreműködjön!

 

Először is, a cseresznye kivételével összekeverjük a hozzávalókat.

A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd beledobáljuk a kimagozott cseresznyéket.

Ebben a mozzanatban az a szép, hogy persze, tetszőlegesen is dobálhatjuk a cseresznyéket, DE ha alakzatot rakunk ki a cseresznye szemekből, gyönyörű alkotást is kaphatunk!

 

180 ºC-on  20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!