Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban?

Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod?

És most hogyan élsz? Olyan párkapcsolatban, olyan családban, ahogyan szeretnél? Úgy töltöd a mindennapjaidat Vele, Velük, ahogyan az számodra kielégítő?

Felnövekedés

Itt van ez a fiú. 31 éves, nemrég nősült. Azért keresett fel, mert elbizonytalanodott. Felnőtt egy olyan családban, ahol igen, volt étel az asztalon, tető a fejük fölött, szüleik keményen dolgoztak, érzelmekről azonban szó sem esett. A vasárnapi ebédek is szinte hangtalanul, esetleg egy-egy odavetett szó kíséretében teltek. Édesapja merev, szigorú, egyenes testtartással, édesanyja alázattal viselte a helyzetet, arról, hogy ki hogy van! Ó, hát arról aztán igazán nem beszéltek.

Merev vagy heves?

Most pedig megnősült, és bekerült egy heves vérmérsékletű, szókimondó, érzelmeit nyíltan felvállaló családba. Ahol, igen, vannak viták, egyetértések és egyet nem értések, akár még összetűzések is, de kimondják, megosztják érzelmeiket. Mindenki elfogadja, hogy a másiknak más a véleménye. Ugyanazt a helyzetet, melyben mindannyian ott voltak, mind egész másként élték meg.

Becsület

Igen! Becsülöm és tisztelem őt, mert ahelyett, hogy a saját tengelye körül forgolódna éveken, vagy akár egy életen át, veszi apósa javaslatát és ránéz a saját helyzetére, a saját érzéseire, egy Ultrarövid terápiás konzultáció lencséjén át.

Fordulat

Látszik, hogy keresi a megoldást, kiutat szeretne, megérteni, valahogy választ kapni arra, hogy Ő mit akar valójában? Milyen családot szeretne? Merev vagy Heves családot?

Mert végül is az érzéseinkről NEM beszélni, egész kényelmes, igaz? Csendben maradni, ahelyett hogy kimondanánk, ha valami bánt, nem kíván sok erőt. Nyugton maradni, csak meg ne mozduljon a langyos víz körülöttünk, nem igényel erőfeszítést.

De tényleg ezt akarjuk?

Ahogy aztán ez a fiú szépen, lassan beleengedi magát az érzéseibe, felidézi gyermekkori élményeit, kifejezi szüleinek, amit a valóságban soha nem mert. Lassan megébred.

Hat éves önmagával is elbeszélget, megvigasztalja őt, jókedvre deríti…

Finoman, tapintatosan, lassacskán megérzi: pontosan ezt szeretné! Derűben élni! Táncolni, zenélni, nem állandóan abban a merev, szótlan, rideg környezetben fuldokolni!

Sokkal inkább nevetni, utazni, a nagycsaláddal együtt menni, kirándulni!

Ahogy elnézem ezt a nagyszerű, jólelkű fiút, már most tudom, látom, szívem minden melegével érzem: nagyon jó Apa lesz belőle!

Szeretettel,

Eszter

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!