10 Recept Túrázáshoz
10 Recept Túrázáshoz című írásomban 10 igazán könnyen elkészíthető étel receptjét osztom meg veled.
Most, hogy tényleg elhatároztad magad (mert elhatároztad, ugye?), hogy nekiindulsz családoddal kirándulni, küldök neked 10 Receptet Túrázáshoz.
Ha esetleg még hezitálsz, kérlek olvasd el túrázós ötleteimet itt:
http://box2252.temp.domains/~eszterhe/10-tipp-turazashoz-2/
A 10 Recept Túrázáshoz elnevezésű kollekcióban lesznek olyanok, melyeket ott, a helyszínen, egy tisztáson, vagy tűzrakó helyen elkészíthettek. Gyermekeid nagy valószínűséggel szeretni fogják a tűzrakást és a szabadban főzést!
Összegyűjtöttem azonban néhány olyat is, amit otthon elkészíthetsz és másnap, egy zárható dobozban magatokkal vihetitek. Az itt található ételek mind könnyűek, egészségesek, táplálóak! Próbáld ki őket! Imádni fogjátok őket egy-egy erdei séta alkalmával!
I. Gyümölcsös rizsszelet
Hozzávalók:
30 dkg basmati vagy jázmin rizs
3 kiwi
10 dkg málna (cseresznye, meggy vagy ribizli)
10 dkg szőlőcukor
1 kávéskanál vaníliás cukor (elhagyható vagy édesítő tablettával helyettesíthető) )
3 evőkanál kukoricakeményítő
Víz
A rizst kevés olajon megfuttatjuk, majd másfélszeres mennyiségű vízzel felöntjük.
Csaknem puhára főzzük.
A kukoricakeményítőt kevés vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a rizshez, majd egy-két percig tovább főzzük.
Beleszórjuk a szőlőcukrot, a vaníliás cukrot (vagy édesítő tablettát).
Jól összekeverjük és langyosra hűtjük.
Miután langyosra hűlt, belekeverjük a gyümölcsöket.
Bevizezett őzgerinc formába öntjük.
Jól lehűtjük, kiborítjuk a formából és szeletekre vágjuk.
Tipp: készíthetjük úgy is, hogy a langyosra hűlt rizst kétfelé osztjuk, egyik részébe a zöld, másik felébe a piros gyümölcsöket keverjük. A kivizezett őzgerincformába először a zöld, majd a piros színű masszát öntjük.
II. Mazsolás sárgarépa
Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa (télen sütőtökből is készíthető)
8 dkg bio margarin
15 dkg szőlőcukor
2,5 dl rizstej (szója-, mandula-, zab-, vagy más növényi tej)
5 dkg mandula
5 dkg mazsola
1 kiskanál fahéj
Keksz
A sárgarépát (sütőtököt) vékonyra reszeljük.
A margarint felmelegítjük és belekeverjük a vékonyra reszelt sárgarépát.
Gyakori kevergetés mellett megpároljuk.
Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a rizstejet, a szőlőcukrot, a mandulát a mazsolát és a fahéjat.
Állandó kevergetés mellett addig pároljuk, míg az alapanyagok teljesen összeállnak.
A kekszet ízlés szerinti méretűre vágjuk és két lap közé betöltjük a masszát.
III. Mákos labda
Hozzávalók:
2 csésze szárított búzacsíra
Narancs- vagy almalé
20 dkg mazsola
15 dkg darált mák
Pici őrölt fahéj (épp csak egy csipetnyi)
Pici őrölt szegfűszeg (épp csak egy csipetnyi)
10 dkg kókuszreszelék
A búzacsírát, szárazon, állandó kevergetés mellett megpirítjuk.
Hozzáadunk annyi gyümölcslevet, hogy könnyen formázható legyen.
A kókuszreszelék kivételével hozzáadjuk a többi alapanyagot.
Összedolgozzuk.
Kis labdacsokat formázunk belőlük és beleforgatjuk kókuszreszelékbe.
Hagyjuk hűlni és az ízeket összeérni.
IV. Szabadtűzön pattogatott kukorica
Vigyázat! Veszélyes mutatvány lehet! Csak felnőttnek ajánlom! Ha pedig a gyermekek már nagyobbak, akkor is csak felnőtt felügyelete mellett készítsétek!!!
Hozzávalók:
Alufólia
Kukorica
Olaj
Ízlés szerint só vagy cukor
Zsinór
Egy nagy darab – kb 40 cm x 40 cm – alufóliát félbehajtunk.
A két végét egymásra hajtjuk, hogy egy csónakformát kapjunk.
Beleteszünk egy marék kukoricát és meglocsoljuk két evőkanál olajjal.
A fóliát lezárjuk.
Ügyeljünk arra, hogy a fóliában legyen hely a kukoricának kipattogni!
Egy megfelelő hosszúságú zsinórt megvizezünk, ezzel átköjük az alufólia tasak tetejét.
A zsinór végét rákötjük egy hosszú botra, amellyel a tűz fölé tartjuk.
A kukorica hamar elkezd pattogni.
Amint a pattogás abbamarad, kész a szabadtűzön pattogatott kukorica!
Vigyázz! Várj vele! Nagyon óvatosan, csak ha már kissé meghűlt bontsd ki a tasakot!
V. Csalánleves
Hozzávalók:
Zsenge csalánlevelek
Olaj
Hagyma
Burgonya (lehet édesburgonya is)
Répa
Zeller
Tulajdonképpen bármi, amit szeretünk, vagy ami belefér a hátizsákunkba és magunkkal visszük a túrára.
A zsenge csalánleveleket (mielőtt még a csalán elvirágzik) mindenképp kesztyűvel és hosszú ujjú ingben, hosszú nadrágban szedjük le.
(Ha megfőztük, egyáltalán nem csíp).
A hozzávalókat meghámozzuk, felaprítjuk és kevés olajon megpirítjuk.
Felöntjük vízzel és hagyjuk, hogy puhára főjön minden zöldség.
Hozzáadunk néhány marék alaposan megmosott csalánlevelet.
Egyáltalán nem szükséges sokáig főznünk, a csalán szinte azonnal megfonnyad.
Sóval, borssal vagy bármely, általunk kedvelt fűszerrel fűszerezzük és már kész is a finom csalánleves.
Ha estére vagy hidegre fordul az idő, remek melegen-tartó levest kapunk!
VI. Rablóhús
Gyermekkorom kedvenc csemegéje!
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell (tetszés szerint sertés- vagy marhahús)
3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 közepes cukkini
3 szál répa
4 fej gomba
Alufólia
Fűszerek
Az alapanyagok tetszés szerint változtathatók.
A húst felkockázzuk, a zöldségeket felkarikázzuk.
Tetszés szerinti fűszerekkel (mely fűszereket útifűszerként magunkkal vihetünk) megszórjuk és a parázsba tesszük.
Az így előkészített darabokat fémrudakra, vagy benedvesített faágakra fűzzük.
(Tipp: az élő ág nehezebben ég).
Süthetjük a rablóhúst láng fölött is, ha van megfelelő rácsozatunk, de belecsavarhatjuk alufóliába és a parázsba tehetjük.
A képen látható saslik egy vegetáriánus változat, cukkini, gomba és sárgarépa felhasználásával készült.
VII. Édesség³ – Csokoládéba mártott szőlőszemek
Hozzávalók:
Szőlőszemek
Csokoládé
Darált dió (vagy darált lenmag, esetleg csokidara)
A szőlőszemeket fogpiszkálóra (hurkapálcára) szúrjuk.
A tábori főzőn megolvasztjuk a csokoládét.
A szőlőszemeket először a megolvasztott csokoládéba majd a darált dióba forgatjuk.
VIII. Kása
Melegen ajánlom, különösen ha olyan ennivalóra van szükségünk, melynek energiája sokáig tart.
Javaslom egyébként, hogy mindig legyen nálunk egy – egy csokiszelet is vésztartalékként.
Hozzávalók:
Zab (de bármilyen mag megteszi: bulgur, tört búza, quinoa)
Víz
Mazsola (vagy dió, de ehető vad bogyós gyümölcsökkel is fenséges)
A száraz hozzávalókat, javaslom, mérjük ki otthon.
Egy rész gabonához két rész vizet adunk.
A vizet felforraljuk egy kis tábori edényben és enyhén megsózzuk.
Lassan hozzáadjuk a zabpelyhet (vagy más magvakat).
Folyamatosan keverjük, amíg össze nem sűrűsödik.
Kevergethetjük kanállal is, de a természetben talán élvezetesebb gyermekeink számára, ha egy alaposan megmosott, tiszta bottal keverjük.
Arra vigyázzunk, hogy oda ne tapadjon az edény falához.
A kása – szerintem – önmagában is finom eledel, ám mazsolával dióval vagy az erdőben fellelhető bogyós gyümölcsökkel keverve még ízletesebb és laktatóbb.
IX. Nutella Tekercs
Ezt a trükköt olyankor szoktam bevetni, amikor a fiam már fárad, vagy kezdi elveszíteni a lelkesedését. Hidd el, nem vagyok egy Nutella rajongó, ám időnként jól jön egy kis turbó.
Hozzávalók:
Nutella (Mogyoróvaj vagy Mogyorókrém)
Tortilla
Banán (lehet szárított banán de más gyümölcs is)
A hozzávalókat megvásároljuk.
A tortilla lapokat megkenjük Nutellával (Mogyoróvajjal).
Ráhelyezzük a gyümölcsdarabokat és feltekerjük.
X. Lazac – Zsömle
Hozzávalók:
Lazac
Zsömle (ízlés szerint kifli, bécsi kifli vagy keksz)
Sajtkrém
Javaslom, a hozzávalókat vigyük külön csomagolásban (a saját csomagolásukban) és a helyszínen, a túra közben állítsuk össze a szendvicset vagy a falatokat.
+1 Zöldség – Gyümölcs
Készüljünk fel! Bármikor szükségünk lehet egy-egy extra hidratálásra, ilyenkor jól jön az otthon elkészített, egyszerű „gyümölcs-doboz”.
» Szeleteljük fel kedvenc gyümölcseinket és szórjuk meg egy csipetnyi fahéjjal vagy porcukorral.
» Lefagyaszthatunk néhány szőlőszemet is előző este. Csodás, frissítő, egyben hűsítő falatokra tehetünk szert másnap.
» Ha túlságosan meleg az idő, vagy félő, hogy a gyümölcs megromlik, csomagoljunk szárított gyümölcsöket: mazsolát, aszalt áfonyát, alma- vagy banánchipset.
» Hámozzuk meg, majd szeleteljük fel kedvenc zöldségeinket. Jólesik majd a túra során!
Ha ismersz valakit, aki szeret kirándulni, túrázni, kérlek küldd el neki(k) ezeket a recepteket. NEKED lesznek Hálásak érte!
Szeretettel,
Eszter
„A családok, akik együtt játszanak – együtt maradnak”