10 Tipp Túrázáshoz

10 Tipp Túrázáshoz

10 Tipp Túrázáshoz című írásomban 10 Tippet & Trükköt találsz, melyek mindegyike abban segít neked, hogy akár egy hosszabb túrát is élvezetessé tégy gyermeked számára! Fogadd őket szeretettel!

 

 

 

 

I. Induljunk neki!

 

 

Legtöbbünk túl sokáig vár, hogy elinduljon a családjával egy kirándulásra. Mégis, arra kérlek, ne halogasd! Szedd össze a családodat és indulj el velük egyet járni! Akár csak egy rövid kis túrára, de mozduljatok ki!

 

 

 

II. Legyünk türelmesek!

 

 

Aztán, amikor végre nekiindulunk, sokszor túl sokat tervezünk! Egy nap alatt akarjuk bejárni Tolnát-Baranyát, a kilátót és a vízesést. Ne aggódj! Ha csak kevés is fér bele, lesz még alkalom, hogy a rétre is elmenjetek egyet piknikezni! (Csak ne várjatok vele az örökkévalóságig).

 

 

 

III. Erdei Bingó játszma

 

 

Készíts egy egyszerű játékot a családodnak, hogy még élvezetesebbé varázsold a kirándulást. Egy papírlapra írj össze (évszaktól, helytől, időtől, valamint gyermekeid korától és ügyességétől függően) néhány olyan élőlényt, tárgyat, melyet nagy valószínűséggel láttok majd a túra során. Írhatsz vagy rajzolhatsz bele “hulló faleveleket”, “kiránduló embereket”, “sétapálcát”, tobozt, makkot, rövidebb, hosszabb ágakat… bármit.

A lap alján hagyhatsz ki néhány négyzetet, ahová gyermeked maga Is berajzolhat valami érdekeset, amit a kirándulás alatt látott.

 

 

 

IV. Szánjunk időt egy kis “semmittevésre”

 

 

Csak üljetek le egy tisztáson, az erdei út szélén vagy egy kis irtáson és ne csináljatok semmit, csak figyeljétek a körülöttetek zajló életet!

Amint lelassulnak a gondolatok a fejekben, olyan részlekre lesztek figyelmesek, melyek korábban fel sem tűntek.

Hallgassátok az erdő zenéjét!

Figyeljétek meg a benneteket körülvevő színeket é skis történéseket!

Érezzétek az erdő illatát!

Meg fogtok lepődni, mennyire élő és mozgalmas lehet egy csendes tisztás is!

 

 

 

V. Adjunk fényképezőt a gyermek kezébe!

 

Úgy szeretnek ám ők is fényképezni! Engedd, hgoy örömüket leljék a fotózásban! Persze, ennek a fényképezőgépnek nem kell ám drágának lennie, lehet ez egy régi telefon is, lényeg, hogy elkészíthessék a saját képeiket!

 

 

 

VI. Kártyázzunk!

 

 

Vigyetek magatokkal egy pakli kártyát! Igazán kevés helyet foglal, könnyű, és bármikor ha gyermeked már nem akar továbbmenni, leülhettek egy számára is kedves kártyapartira.

 

 

VII. Nevessünk!

 

 

Sok hely van a világon, ahol remekül lehet nevetni! Az erdő is ilyen. Nevessetek bátran, hangosan, mindenki torkaszakadtából!

Játszhatjuk úgy is, hogy valamelyikőtök azt mondja: “Ha.” A következő annyit mond: “Ha-Ha.” A harmadik: “Ha-Ha-Ha” és így tovább.

hidd el, megállíthatatlan lesz a kacagás!

 

 

VIII. Vigyünk magunkkal kendőt!

 

 

Mi elég sokat kirándulunk családdal is, gyerekekkel is. Megszámlálni sem tudom, hányszor volt már hasznos a kendő túráink során. Csak néhány példa:

 

» Ha olyan helyre érünk, ahol sok a szúnyog, remek takaró viselet.

» Köthetjük az orr fölé és máris indulhat egy banditás játék.

» Négy sarkát összekötve használhatjuk hordozásra; mondjuk az erdőben talált kincsek hazaviteléhez.

» Kiváló a Nap elleni védekezésben. Megnedvesítve, homlokra, fejre tekerve remek hűsítőnek bizonyult már több alkalommal.

 

 

 

IX. Ág – választó

 

Séták, erdei kirándulások alkalmával gyermekünkkel együtt keressünk földre hullott faágakat. üljünk le egy tetszetős fa alá és szánjunk rá egy kis időt, hogy faágunkkal megismerkedjünk. Kérjük fel a gyermeket, beszéljen róla, mutassa be nekünk az ő ágát. Milyen a formája, mérete, alakja? Milyen a tapintása? Van-e illata, hangja? Ha igen, milyen? Mit mondana, ha szólni tudna?

Ha többen vagyunk, helyezzük egy halomba faágainkat és egyesével, becsukott szemmel próbáljuk megtalálni a „mi águnkat”. Nehezítésként tehetünk az ágak közé olyanokat is, melyek senkihez sem tartoznak.

Ezt a játékot játszhatjuk más, a természetben fellelhető tárgyakkal is, például kövekkel, de évszaktól függően választhatunk akár diót, gesztenyét, vagy épp néhány lehullott levelet.

 

 

 

X. Öleljünk meg egy fát!

 

 

Kérjük meg gyermekünket, válasszon egy számára kedves fát. Alaposan fontolja meg a döntését, nyugodtan nézzen körül az erdei séta során. Amint megtalálta a neki tetsző fát, álljuk körül. Nagyon szép családi pillanat, ahogyan megfogjuk egymás kezét és átöleljük azt a fát.

Biztassuk a család többi tagját is fa-választásra! Öleljük meg az ő fájukat is, így családilag, közösen!

 

 

 

+1 Tipp a 10 Tipp Túrázáshoz

 

+1. Víz és kényelmes túrabakancs

 

 

Egyértelműnek tűnik, mégis felhívom rá figyelmeteket! Még ha egész biztosak vagytok benne, hogy a kirándulás során találtok kristálytiszta, iható vizű forrást, akkor is vigyetek magatokkal elegendő mennyiségű vizet!

 

Egy pár kényelmetlen cipő pedig igencsak el tudja rontani a kirándulást és az egész család hangulatát.

 

 

Ha ismersz valakit, aki halogatja a túrázást, esetleg fél nekiindulni gyermekével, családjával, kérlek, küldd el neki ezeket az ötleteket! Hálás lesz érte neked!

 

 

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!