Áldozat

Áldozat

 

Áldozat című elgondolkodtató írásom a gyermekkor egyfajta feláldozásáról szól. Azon kellene elgondolkodnunk: Mit áldozunk fel miért.

 

Säusenstein egy hallgatag városka Alsó-Ausztriában. Cisztercita monostora a XII. – hallod? – a XII. században épült!  Pompás lehetett!

 

A legenda szerint, az ördög oly mértékben megneheztelt Säusenstein hithű lakosaira, hogy kiszakított egy kősziklát Kirchenberg hegységéből és azt a säusenstein-i monostorra dobta. Isteni közbenjárásra azonban, a szikladarab a Dunába esett.

 

Nagy bánatomra azonban, e neves monostor utóbb áldozatául esett a vasútépítésnek. Nézd meg, töredéke maradt fenn!

Szívem szakad meg.

 

S hogy ezt most miért mesélem el neked? Egyik gyermekem az óvodában a következő  ígéretet kapta szüleitől: amint betölti ötödik – hallod? Ötödik! – életévét, kap egy tabletet.

Szívem szakad meg.

 

Ráadásul egy okos, értelmes, nyitott gyermekről beszélek, akiben azonban iszonyatos érzelmi viharok dúlnak. Gondolod, hogy pont a tablet a megoldás? Ahelyett, hogy anyuka leülne vele kártyázni, dominózni, memorizni, vagy egyszerűen csak egy könyvet adna a kezébe! De ha csak szót értene, beszélgetne vele néhanap! Nem! Odanyomja neki a tabletet, hogy addig is csöndben legyen.

 

Tudod, azon kellene elgondolkodnunk, mit áldozunk fel, miért?

Hidd el, értem a säusenstein-i vasút szükségességét. Azt is értem, a computertechnológiáé a jövő és valamilyen szinten, előbb-utóbb meg kell tanulnunk nekünk is, és gyermekeinknek is. Mikor? Milyen mértékben?

 

Tényleg megéri az a csend, amíg a képernyőt bámulja, hogy elveszítse képzelőerejét, kreativitását, gondolkodásának azt a legfontosabb esszenciáját   , melyet játékokból, könyvekből vagy saját alkotásaiból merít(hetne)?

 

Ha ismersz olyan szülőt, akinek gondot jelent képernyő nélkül lekötni gyermekét, kérlek, küldd el neki ezt a levelet! Mutasd meg neki oldalam eszterhejja.hu ahonnan ötleteket meríthet a tartalmasabb estékhez, hétvégékhez!

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

"Az uram megvert"

„Az uram megvert”

„Az uram megvert” című írásom az események átértékeléséről szól. Ne aggódj, nem az én „uramról” van szó. És nem vert meg senki. Sőt, valójában azt

Tovább olvasom »
Stressz ellen 5 lépésben

Stressz ellen 5 lépésben

Igen, velem is előfordul, hogy megérint a stressz szele. Csakhogy már nem engedem, hogy legyűrjön! Összegyűjtöttem Neked azt az 5 leghatásosabb eszközt, amelyek segítségével már

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!