Te miért csinálod?

Te miért csinálod?

 

Te miért csinálod? című írásomban arra kérlek, fedezd fel a gyökereket! Áss minél mélyebbre, hogy megtudd, miért csinálod azt, amit.

 

Múlt heti hírlevelem nyomán, egyik nagyon kedves, mi több, hozzám nagyon közel álló barátnőm megkérdezte:

„Eszter, te tulajdonképpen miért csinálod? Miért akarsz konzulens lenni?”

 

Elmondom neked, miért. Csak előbb kérdezek tőled valamit. Te meg tudod fogalmazni egyetlen mondatban, miért csinálod azt, amit?

 

Hajnali történet

 

Hajnali 5.50 – kor indulok otthonról. 6.30 – ra megyek az óvodába. Én nyitok. A BAH csomóponthoz érve, állok a piros lámpánál és bár ilyen korán nincs nagy forgalom, ott azért valahogy mindig összegyűlünk. Két – három autóval előttem valaki dudál. De eszeveszetten. Mintha, tudom is én, farkasok támadtak volna ránk! Azt is látom, hogy a sofőr kiszáll, előremegy és ott mond valamit az előtte álló autó vezetőjének. Gesztusaikból látom, nem Kierkegaard munkásságáról cserélnek eszmét.

Aztán, robban mindkét motor és egymással versengve tépnek a két egymás melletti sávban. Remélem, nem esik bajuk.

 

Néhány órával később, az óvodában.

 

Jövök fel a tornateremből az enyéimmel, látom, a folyosón ott ül a szekrénye előtt egy kislány és sír. Égen-földön senki, egyetlen teremtett lélek nem kószál az óvodában… Ez a kisgyermek pedig zokog magányosan.

 

  • Téged mi lelt aranyom? – kérdem leguggolva mellé.
  • X. néhééniii kizáháárt – patakzanak a könnyei keservesen.
  • Kizááárt???!
  • Nem öltöztem át tízre – folytatja megrendülten.
  • Mire nem öltöztél fel, szívem? – adom az értetlent.
  • Tízre! – kiáltja, majd elhalkul és csendesen, motyogva hadarja
  • X. néni megmondta, aki nem öltözik át, mire tízig számol, az kint marad a folyosón – és ekkor már olyan bűntudat feszül a hangjában, hogy én magam úgy érzem, kettéhasad a szívem.

 

Látod, itt kezdődik. Ez a kislány alig múlt három éves. Máris olyan szabályokat állítunk neki, melyek meghághatatlanok. Persze, szép, ha a felnőtt betartja adott szavát, de szerinted tényleg ez kell egy ilyen apró gyermeknek? Ülhet kint a folyosón, egyedül, magára hagyva, szoronghat, kit érdekel?

 

Gyatra társadalmunk

 

Csodálkozunk, hogy ilyen beteg és sebzett a társadalmunk? Pontosan  ők lesznek azok, akik, felnövekedvén, már reggel hat órakor rádudálnak az előttük haladóra, csak mert nem lőtt ki a zöld lámpánál. Ők lesznek, akik semmi vagy alig valamiféle toleranciát tudnak majd mutatni embertársaik iránt.

 

Hát ezért csinálom. Meg kellene tanítani ennek a kisgyermeknek, hovatovább az ő szüleinek és nevelőinek szeretni magukat.

El tudod képzelni, milyen lenne, ha mihamarabb megtanulnánk jól bánni önmagunkkal?

 

Visszatérve Rád. Te miért csinálod azt, amit?

 

Ölellek,

Eszter

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!