10 Stressz-űző Tipp

10 Stressz-űző Tipp

10 Ötlet a Stressz elűzésére

  • nem csak gyerekeknek

 

10 Stressz-űző Tipp című írásom egyszerűen alkalmazható, hatásos módszerek gyűjteménye arra, hogyan szabaduljunk meg a stressztől. Használd őket bátran Te magad is és tanítsd meg őket, vagy a számodra szimpatikusakat gyermekednek is!

 

Mostanában sok szülővel találkozom. Hidd el, időnként elszörnyülködöm. Megbotránkozom azon, ahogy némely szülő a gyermekéhez szól, a gyermekével beszél, a kialakult helyzeteket kezeli. Csak, tudod, még meg is érteném, ha mondjuk egy alapjában kedves, megértő anyukának, tegyük fel, rossz napja van. Felbosszantották. Meleg van, attól ideges. Fáj valamije.

De hogy minden áldott reggel, és minden délután, amikor ő jön a gyermekért üvölteni kell! Veszekedni valamiért! Penetráns módon megalázni azt a gyermeket!

 

Sajnos sok ilyet látok.

 

Éppen ezért összegyűjtöttem neked 10 stressz – űző stratégiát. Vannak közöttük olyanok, amelyek adott pillanatban segítenek (segítenének), mielőtt valaki a saját gyermekére zúdítja mérgét.  Találsz közöttük olyat is, ami hosszú távon alkalmazható, illetve olyan típusút, ami a stressz megelőzésében segít.

 

I. Vegyünk három mély levegőt

 

Talán az egyik legalapvetőbb technika. Orrunkon át beszívjuk, szájunkon ki; és tudod                    azon túl hogy nekem bevált, gyakran alkalmazom, a pilótáknak is azt tanítják: ha baj van, valami vész történik, vegyél három mély levegőt! Szerintem nem véletlen.

 

II. Igyunk egy pohár vizet

 

Roppant egyszerű és hatásos, időnyerő technika. Alkalmat ad, hogy kicsit összerendezzük gondolatainkat és ne minden felgyülemlett sérelmünket a gyermeken toroljuk meg.

 

III. Számít három év múlva?

 

Egyszerűen csak gondoljunk bele: lesz ennek jelentősége pár év múlva? Kiöntötte a tejet? Hisztizik? Nem akarja felvenni a zöld pólót? Tényleg olyan vehemens dolgok ezek, hogy fel kelljen hergelni magunkat? Csak mert mondjuk nem a mi akaratunk szerint történnek az események?

 

IV. Feszítőgyakorlatok

 

Idejekorán megtaníthatjuk gyermekünknek is. Roppant egyszerűek és bárhol alkalmazhatóak:

Szorítsd ökölbe a kezed… Feszítsd meg a karod… Szorítod, szorítod, szorítod… Engedd el…

Végezzük el kétszer – háromszor ezt a gyakorlatot gyermekünkkel!

Vagy:

Feszítsd meg a lábujjaidat… A lábfejedet… A lábaidat… Feszíted, feszíted, feszíted… Engedd el…

Ugyancsak érdemes kétszer – háromszor feszíteni – elengedni.

 

 

V. Boxzsák

 

Ami lehet egész egyszerűen egy arra kinevezett párna vagy akár stresszlabda is. Gyerekeknél is nagyon hatásos. Engedd, hogy kiüsse magából. Ha pedig neked van rá szükséged, bátran csapj oda te is annak a zsáknak!

 

VI. Hagyjuk ott!

 

Mármint mérgünkkel együtt a lábnyomunkat. Alkalmaztam ezt a technikát, amikor egy-egy gyermeket régóta bántott, aggasztott valami.

Szintén nagyon könnyen kivitelezhető és hatásos módszer.

Először is megkérjük a gyermeket, hogy válasszon egy színt.

Ha már meg tudja fogalmazni az érzéseit (nem könnyű, de a gyerekek hamar ráéreznek, ha foglalkozunk az érzelmekkel), kérdezzük meg tőle, milyen színű az a harag, az az érzés, amit szeretne otthagyni?

Befestjük a gyermek talpát olyan színűre, amilyet választott.

Végül kérjük meg, hogy jól odataposva sétáljon végig egy kiterített csomagolópapíron vagy nagyobb újságpapíron. Ahogy lépdel, halványodnak a színek és hagyja maga mögött azt a rossz érzést, ami bántotta.

 

VII. Homoktaposás

 

Különösen nyáron, a homokozóban alkalmazható módszer. Ha a gyermek stresszeli be magát valamin, kérjük meg, vegye le a szandálját és tapossa minél tovább, minél gyorsabban, minél mélyebbre a homokot!

Ha még zsenge a gyermek, vagy félő, hogy elveszíti az egyensúlyát a nagy taposásban, mindenképp fogjuk meg a két kezét!

Végezhetjük ezt a gyakorlatot közösen, én már kipróbáltam velük, nekem is jót tett!

 

VIII. Energia – alagút

 

Lehet, hogy inkább energia – terelésnek kellene neveznem. Itt arról van szó, hogy a feldühödött gyermek (vagy a bennünk felgyülemlett stresszt) valami hasznosra fordítjuk, jó irányba tereljük.

 

Például, őt kérem meg, hogy tolja a terem szélére az asztalokat. (Mert most épp táncolni szeretnénk).  Vagy ő cipelje (segítsen cipelni) a babzsákokkal teli kosarat.

 

IX. Önszuggesztió

 

Tudod, hányszor történt velem, hogy például hosszú, ismeretlen utat kellett megtennem? Megmondom neked nyíltan, tudok aggódni. Ilyen esetekben aztán kiderül, hogy valójában előre, és teljesen fölöslegesen stresszelem magam.

 

Mark Twain szavait idézem:

 

„ Én már öreg vagyok és rengetek félelmet ismerek. Legtöbbjük azonban soha nem történt meg.” – Mark Twain

 

Ilyenkor jön jól az önszuggesztió. Amint észreveszem, hogy előre aggodalmaskodom, elkezdem szuggerálni magam és a végkifejletet képzelem el. Azt, hogy már ott vagyok! Megérkeztem, érzem a hely illatát, látom a berendezést, hallom a körülvevő hangokat…

Tehát nem az utat képzelem magam elé, hanem, hogy minden rendben lesz, szépen megoldódik minden és odajutok, ahova kell (vagy szeretnék).

 

X. Stressz – napló 

 

Megvallom neked nyíltan, grafomán vagyok, nagyon szeretek írni kézzel is! Tudod, nem sokkal azután, hogy elkezdtem dolgozni, stressz-naplót vezetek. Komolyan mondom neked, abban a pillanatban, ahogy leírom azt, ami aznap, vagy az adott pillanatban a stresszt jelent számomra, a probléma kézzelfoghatóvá válik. Valahogy összezsugorodik.

 

+1 Gondolat a 10 Stressz-űző Tipp mellé

 

Látod, és még nem írtam azokról a stressz – megelőző módszerekről, amelyeket sajnos én magam nem nagyon alkalmazok. Valahol a lelkem mélyén pedig tudom, hogy szintén óriási segítségemre lennének (lehetnének)!

 

» Meditáció

» Mantrázás

» Mozgás

» Egészségtudatos étkezés

 

Annyira bízom benne, hogy találsz a fentiek között olyat, amit szívesen kipróbálsz és beválik!

 

Ugyancsak javaslom elolvasásra Esther és Jerry Hicks Sara sorozatát. Ezekből a könyvekből még többet megtudhatsz például az önszuggesztió-ról, a boldogságról és arról, hogyan érhetjük el a számunkra kellemes érzéseket a legkönnyebben.

 

 

 

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!