Gong Idő

Gong Idő

 

„Nem ironikus, hogy mindenre megtanítjuk a diákokat, kivéve önmaguk megismerésére? Pedig egyszerű. Minden iskolában be kellene vezetni a „Quiet Time” (Csendes Idő-t, illetve, ahogy én nevezem: a Gong Idő)”

– Carlos Garcia, a San Francisco Unified School District

 

Egy hírhedt középiskola

 

San Francisco, Visitacion Valley középiskolája hírhedten katasztrofálisnak számított 2007-ig. Jobb, ha elkerülted még a környékét is! Mindennaposak voltak a késelések, pisztolylövések, a gyerekek drogoztak, ittak…

Egyetlen gyermek nem volt, aki legalább egy közeli rokonát ne veszítette volna el közelharcban, verekedés, vagy gyilkosság által… Így az iskolában állandó gyász-szakosztály működött.

A tanárok körében 40 %-kal volt magasabb a felmondási arány, mint bármely más szakmában. A pályakezdők közel 50 %-a öt éven belül elhagyta  a pályát.

A rendbontó diákokat gyakran hetekre felfüggesztették*, (még inkább növelve ezzel lemaradásukat).

Természetesen továbbtanulásról szó nem volt. A diákok közül gyakorlatilag senki nem folytatta tanulmányait.

 

Örök tanulás

 

S hogy mindezt honnan tudom? Képzeld, ez év júniusában részt vettem a Szedlacsek Katalin által szervezett és vezetett Hangpancsi® tanfolyamon.

Egy egész arzenál hangszerrel találkoztam ott – és bár mind kifinomult és gyönyörűen zengő,  – megmondom neked egész nyíltan, nekem a gong a kedvencem! Kérlek, ne kérdezd, miért! Valahogy annyira hozzám szól, velem rezeg!

Szóval, itt, ezen a tanfolyamon hallottam először erről az úgynevezett „Quiet Time”- ról.

 

A Gong Idő lényege

 

Minden nap kétszer, megzengetnek egy gongot az iskolában, majd felkérték a gyermekeket, amint meghallják a gongot, álljanak meg egy pillanatra és figyeljenek magukra. Figyeljenek befelé. Teljesen mindegy, hogy épp a tanteremben, az udvaron, a folyosón vagy az étkezdében vannak, álljanak meg és csendesedjenek el, semmi másra, mint önmagukra figyeljenek.

 

Így kezdődött. Aztán, 2007-ben, transzcendentális meditációt is bevezették ebben az iskolában. Naponta kétszer, 15 percre, amint a képzett TM megszólaltatja a hangot, mindenki, a tanárokat is beleértve elcsendesedik, meditál.

 

Barry O’Driscoll, az iskola Testnevelés Tanszékének vezetője meglehetősen szkeptikus volt a programmal kapcsolatban.

„Annyi mindent kipróbáltunk már. Olyan régóta szeretnénk segíteni ezeknek a gyerekeknek, de semmi sem vált be igazán az idők folyamán.”

Szerencsére adtak egy esélyt a „Quiet Time” programnak.

 

A Gong Idő eredményei

 

2007-ben, tehát a „Quiet Time” bevezetésének évében, a felfüggesztések* számra 45%-kal esett vissza. 2009-10-ben 98% volt a megjelenési arány (az egyik legmagasabb a városban) és mára a diákok 20 %-a a helyi elit gimnáziumban (Lowell) folytatja tanulmányait.

 

Boldogság

 

Ami pedig a legfontosabb: a „California Healthy Kids Survey” kutatása szerint, pontosan ebben az iskolában, a Visitacion Valley-ben a legboldogabbak a gyermekek egész San Francisco-ban!

 

További részleteket olvashatsz a következő oldalakon:

 

https://www.davidlynchfoundation.org/pdf/Quiet-Time-Brochure.pdf

 

https://www.theguardian.com/teacher-network/2015/nov/24/san-franciscos-toughest-schools-transformed-meditation

 

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!