11 Érdekesség a Farsangról

 1. Hányféle farsang létezett eredendően Magyarországon?

  Eredendően három farsangi időszakot különböztetünk meg.

  • Bárányfarsang: ősszel kezdődött (mikor a borok már kiforrtak, kenyér akadt bőven, a baromfi és a vágómarha meghízott) és tartott Katalin napig, azaz november 25-ig.
  • Nagyfarsang: Vízkereszttől (január 6) – húshagyó, azaz Hamvazószerdáig (húsvét előtt 40 nap).
  • Zöld farsang: amely Húsvéttól – Áldozócsütörtökig, (másnéven Pünkösdig) tartott.
 1. Hány csoportba oszthatók a farsangi szokások?

  Tulajdonképpen két csoportba:

  • Különböző munkaalkalmakhoz – fonás, kukoricamorzsolás, dohánysimítás – kapcsolódó mókás; a telet, hideget, gonosz lelket elűző rituális szokások
  • Szórakoztató, táncos, mulató szokások
 1. Mi mindent ünneplünk Vízkereszt napján?

  • A Napkeleti Bölcsek imádása
  • Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban
  • Jézus első csodája a Kánai menyegzőn – a víz borrá változtatása
 1. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe egyházi szertartás vagy népszokás?

  Mindkettő.

 1. Mit tudunk Hamvazószerdáról?

  Hamvazószerda a Nagyböjt kezdő napja, Húsvét vasárnaptól visszaszámolt 40. nap. A törekvés, Jézus 40 napos böjtjének követésére a keleti és a nyugati kereszténységben egyaránt igen erőteljes volt.

  Maga a név az őskeresztények azon szokásából származik, hogy vezeklésként hamut szórtak a fejükre. Mind a mai napig élő szokás a hamvazkodás, mint egyházi szertartás, melynek keretében a pap hamuval keresztet rajzol a hívek homlokára az „Emlékezzél ember, porból lettél, s porrá leszel” szavak kíséretében.

 1. Mire utal a Tobzódó Csütörtök kifejezés?

  A néphagyomány szerint a Hamvazószerdát követő csütörtök különleges helyet foglal(t) el a naptárban. Szokás szerint ezen a napon felfüggesztették a böjtöt, hogy a megmaradt farsangi ételeket bűntudat nélkül elfogyaszthassák a hívők.

 1. Milyen legenda/hagyomány köthető Vince napjához?

  Szent Vince a szőlőtermesztők, szőlészek, borászok és borkedvelők védőszentje.

  Magyarországon is elterjedt a „Vincevessző” szokása. Vince napján (január 22-én) a szőlősgazdák szőlővesszőket metszettek, melyeket meleg vízbe állítottak. A vesszőkön megjelenő rügyek mennyiségéből következtettek arra, hogy a termés bőséges avagy kevés lesz.

 1. Mi az a Balázsolás és honnan ered?

  Szent Balázs a torok, énekesek, kikiáltók védőszentje, számos csodája ismert, mint például annak a gyermeknek a megmentése, akinek halszálka akadt a torkán.

  Balázs-napkor (február 3) templomba viszik a gyermekeket, akik torkához a pap két, keresztben tartott, vagy Y alakban hajlított és összekötött (összeöntött) gyertyát tart, miközben a Balázs-áldás sorait mormolja.

  Két verset ajánlok sok szeretettel figyelmedbe:

  • Babits Mihály: Balázsolás

  https://mek.oszk.hu/00600/00602/html/vers1002.htm

  • Rónay György: Babits a betegágyon

  https://latomus.eoldal.hu/cikkek/Modern_klasszikus_magyar_koltoktol/Ronay_Gyorgy_Babits_a_betegagyon.html

  • Pilinszky János: Balázsolásra

  https://reader.dia.hu/document/Pilinszky_Janos-Publicisztikai_irasok-129

 1. Honnan ered a Gergely nap, milyen szokás köthető hozzá?

  Március 12, a Julianus naptárban a tavaszi napéjegyenlőség napja. Gergely napjának ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el, aki I. Gergely pápát az iskolák megalapítóját és a gregorián éneklést megteremtőjét az iskolák védőszentjévé avatta.

  A Gergelyjárás szokása köthető hozzá.

 1. Hányféle fánkot ismersz?

  Ha meg tudsz nevezni négy különféle fánkot, te nyertél! Én utánanéztem a különböző fánkoknak, ezeket találtam, fogadd őket szeretettel:

  Szalagos, csöröge, egérke, csokis, Bismarc, amerikai, berliner, Eclaire, farsangi, lekváros, vaníliás, pudingos, túrós, rózsafánk, virágfánk, képviselőfánk, pillefánk, krumplis fánk, churros, minifánk, bögrés, tejfölös, joghurtos fánk, lyukas fánk, Limara fánk, és akkor még ott vannak a gyors, könnyű, egyszerű, 5 perces, 10 perces valamint a gluténmentes fánkok.

 1. Igaz vagy hamis? A Farsang és a Karnevál szavak jelentése ugyanaz.

  Igaz. A farsang – sok éven és áttéten keresztül a német der Faschingsdienstag (húshagyókedd), míg a karnevál az olasz carnelevare (szó szerint carne levare azaz hústól megszabadulni, húst elhagyni).

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!