13 Ötlet Környezetünk Védelmére

13 Ötlet Környezetünk Védelmére

 

Mit szólnál hozzá, ha a Környezetvédelmi Világnap (június 5.) tiszteletére beszélgetnénk egy jót gyermekeinkkel arról, hogy MI magunk mit is tehetünk környezetünkért?

 

 

Írok neked néhány igazán egyszerűen alkalmazható és mindennapjainkba könnyedén beépíthető ötletet. El sem tudom mondani, mennyire hálás lennék, ha egy válaszlevélben Te is megírnád, milyen ötleteitek vannak még, melyekkel védhetnénk és óvhatnánk környezetünket!

 

Az első három szabály, amit mindenképp meg kell(ene) tanítanunk gyermekeinknek:

 

1. TANÍTSD MEG CSENDESEN ÜLDÖGÉLNI A TERMÉSZETBEN

 

An Idea on How to Protect Our Environment

 

 

 

 

 

 

 

2. TANÍTSD MEG ARRA, HOGY NE SZEMETELJÜNK

 

An Idea on How to Protect Our Environment
Thank you for the photo Bernard Hermant

 

 

 

 

 

 

 

 

3. MUTASD MEG NEKI AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS MŰVÉSZETÉT

 

An Idea on How to Protect Our Environment
Thank you for the photo Bernard Hermant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ ZÖLDÉGES ZSÁK

Recycable Green Bag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint ahogyan bizonyára te is, meglehetősen sok zöldséget-gyümölcsöt vásárolunk. Engem nagyon régóta és nagyon sokáig bosszantott, mennyi kifüggesztett nylon szatyrot  elhasználunk a boltban, amint a különböző zöldségeket, gyümölcsöket belepakoljuk.

 

Nagy boldogságomra, vásároltam zöldség- és gyümölcshálókat! Ezeket mindig a táskámban tartom (igazán kis helyen elférnek) és bármikor, ha betérek a boltba, örömömre szolgál, hogy nem a nylon tasakokkal szennyezem a környezetem.

 

 

 

5. DOBOZOLÁS

 

Képzeld, találtam egy boltot, ahol nem csak gyönyörű, friss zöldséget és gyümölcsöt tudok vásárolni, de még a dobozt is elfogadják, hogy kimérve, az én saját tartómba öntsem a diót, mogyorót, törökmogyorót, rizst… Látod, még azok csomagolásával sem szennyezem egy ideje környezetünket! Hát nem csodálatos?

 

 

 

6. KENYERES ZSÁK

An Idea on How To Protect Our Environment
Bread Bag with a choice of patterns

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azt mégis elismerem, hogy a kenyeret, kiflit, valahogy nem szívesen pakolom ezekbe a zöldséges zsákokba.

Megoldást azonban találtam! Mamámnak is volt vászonból szőtt kenyeres zsákja és most nemrégiben megismerkedtem egy nagyon kedves hölggyel, aki különböző méretben, választható mintával, pontosan olyat varr, amilyet szeretnél.

 

7. LEVENDULA SZÜTYŐ

 

Én nem kedvelem a molylepkéket, különösen, amikor a konyhában abból a szekrényből röppennek ki, amelyikben a tésztát, lisztet, zsemlemorzsát tartom. Talán ennél is inkább elkeserített, hogy eleddig ellenük ragadós (nem tudom miféle kemikáliával megkent) ragacsos papírt vettem, biztos ismered, ami vonzza őket, végül pedig odaragadnak. Lelkem mélyén berzenkedtem, mert igaz, hogy szabadulni kívánok tőlük, de nem így!

 

No és akkor az előbb említett hölgy közli, hogy ő bizony levendulával tölt meg kis (azt hiszem vászon) tasakokat, és a molyok még a háza tájékára sem mennek! Rendeltem is rögtön, úgy megörültem!

 

 

 

8. UZSONNA KENDŐ

Reusable Napkin

 

 

 

 

 

 

 

 

Ó, hát a másik kedvencem! A helyzet az, hogy a fiam nem mindig és nem feltétlenül ebédel az iskolában. Éppen ezért, minden nap csomagolok neki valamit. Ha ínyére való az ebéd, természetesen azt is megeszi, ha azonban nem, szeretném, ha lenne valami a tarsolyában. Minthogy növésben lévő szervezet, általában minden elfogy. Szerencsére.

Mibe csomagoltam eddig az uzsonnáját? Felhasználtam hozzá folpackot, szalvétát és még bele is tettem egy kis nylonba, a gyümölccsel együtt.

 

Most azonban uzsonna kendőt is varrattam. Összehajtható, mosható, lerázható a morzsa róla, belül vízhatlan anyag.

Szintén választható mintával.

 

 

 

9. TEJ

 

Ha hiszed, ha nem, csak és kizárólag olyan tejet vásárolok, melyet újrahasznosított papírdobozban árulnak.

 

 

 

10. GYÜMÖLCSLÉ DOBOZ

 

Ritkán vásárolok gyümölcsleveket, mert nyáron rendszerint szörpöt készítek. Ha mégis úgy adódik, hogy dobozos gyümölcslé kerül a házhoz, annak dobozát sem dobom ki. Beleültetem az édes, finom eper magvait. Vagy mustárt, de az is gyakran előfordul, hogy koriander maggal, vagy görögszéna maggal szórom tele. A koriandert salátákhoz használom, a görögszénát pedig, amikor néhány centire kibújt, vajas kenyérre teszem.

 

 

11. SZÓDA

 

 

Megmondom neked egész nyíltan, én annyira örülök, hogy ez a szolgáltatás még létezik! Nagyon szeretem a szódavizet és oly sokáig bántott az a műanyag mennyiség, amit teljesen értelmetlenül kidobtunk a szénsavas víz kedvéért. Merthogy, a családomat is rászoktattam…

Mindenesetre tényleg nagy örömmel tölt el, hogy – most már jó ideje – megvettünk két láda, azaz 16 palackot (2×8) szódavizet és amint fogytán, ládástól, palackostól, egyszerűen csak kicseréljük egy idős házaspárnál, akik ezzel foglalkoznak nem messze tőlünk!

 

A szénsavmentes vízhez pedig ugyancsak tisztított vizet használunk, de a csapból érkező víz belátom, nagyon klóros nálunk. Épp ezért az ivóvizet víztisztítón át nyerjük (és nem hatosával vásároljuk a palackokat).

 

 

 

12. KOMPOSZTÁLÓ

 

Mivel állatokat nem tartunk és egyébként is, én a magam részéről legszívesebben vegetáriánus lennék (ha a hús nem volna olyan finom), ástam a kert végében két gödröt. Abba öntöm a lebomló konyhai hulladékot: a gyümölcsök, zöldségek héját, az egy-egy falat ételmaradékot és így tovább.

 

 

13. SZELEKTÍV HULLADÉK

 

Megmondom neked egész őszintén, sehol sem tartunk a szelektivitás terén! A legtökéletesebb újrahasznosítást egy rokonunknál láttam sok-sok évvel ezelőtt. Tanyán nőttek fel, fiatalságukat is ott tölötték, aztán beköltöztek a faluba, de tudod, hogy éltek? Ott legfeljebb a meggymag került a szemétbe… talán még az sem, inkább elszórták, hátha valamelyik megfogan…

 

Mondom, mikor én gyermekkoromban találkoztam velük, a faluban éltek és már nem teljesen önellátóak voltak. A lisztet, cukrot a boltban vették, de azért eléggé a maguk urai voltak.

 

Ott kérlek, a mosogatás forró vízben (vörös is volt mindig a néni keze) történt, mindenféle vegyszer nélkül, hiszen a maradék (kukoricával keverve), ment a disznóknak. A zöldség, gyümölcs, tojás héja a tyúkoknak. De még a kristálycukros zacskót sem dobták ki, ami akkor vastag műanyagból készült! Csirkevágáskor abba került egy adag pörköltnek való, vagy egy levesnek elegendő…nem volt ám ott pazarlás!

 

Ez volt a 13 Ötlet Környezetünk Védelmére. Most pedig küldök még egyet, fogadd szeretettel és használd fel bármelyiket gyermekeddel együtt!

 

+1 KUPAK HASZNOSÍTÓ

 

Tudom, hogy sokunk háztartásában mégis felgyűlnek a kupakok. Íme  néhány ötlet, mire is lehet őket – többször is – felhasználni.

 

# Kupakfoci

 

Tulajdonképpen ugyanaz, mint a gombfoci, csak mi magunk festjük rá a kupakok tetejére a játékosokat.  Ha van elegendő mennyiségű különböző színű kupakunk (például összegyűlt háztartásunkban 11 piros és 11 kék kupak), akkor akár festés nélkül is játszhatjuk a focit az asztalon. Az asztal végén jelöljünk ki két kaput, ami lehet példának okáért egy-egy kivágott fogkrémes doboz, vagy tisztára mosott vajkrémes doboz.

A kupakokat ujjainkkal pöcköljük, cél, minél többször eljuttatni az ellenség kapujába.

 

# Kupakfújó verseny

 

Jelöljünk ki egy rajtvonalat az asztal egyik végén és egy célvonalat az asztal másik végén. Cél, a kupakot csak és kizárólag fújva, érintés nélkül minél hamarabb átjuttatni a célvonalon.

 

 

# Kreatív munkálkodás kupakból

 

Adj a gyermek kezébe kupakokat és bármit, amit otthon a háztartásban fellelsz! Tojástartó dobozt, fogkrémes dobozt, WC papír gurigát, színes papírt, bármit és hagyd, hogy gyermeked alkosson!

 

# Hangszer kupakokból

 

Két tetszőleges színű, ám egyforma méretű kupak közé, gyermekeddel együtt, helyezzetek néhány szem lencsét, kukoricát vagy akár rizsszemeket. Vastagabb cellux ragasztóval erősítsétek egymáshoz a kupakokat, úgy, hogy a kupakok közrefogják a terméseket. Ragasszátok körbe színes papírral, melyet a gyermek kidekorálhat a neki tetsző színekkel, formákkal és már kész is a hangszer! Hagyd, hogy rázza, ütögesse, csörgesse!

 

 

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!