Madarak és Fák Napja

Madarak és Fák Napja

 

Május 10. a Madarak és Fák Napja. 13 ragyogó ötletet osztok meg veled e gyönyörű nap tartalmas eltöltésére! Védjük és óvjuk madarainkat, fáinkat, környezetünket és segítsünk gyermekeinknek megérteni mindezek fontosságát, mégpedig játékos, élvezetes formában!

 

1. Ölelj meg egy fát!

Magam is gyakran teszem. Ha jártadban-keltedben látsz egy tetszetős fát, kérlek, öleld meg! Fogd át két karoddal, támaszd homlokod a fa törzséhez. Próbáld ki! Kellemesen nyugtató érzés, egyben rengeteg energiát meríthetsz belőle.

 

2. Fogadj örökbe egy fát!

Hova jártok sétálni, kirándulni? Ha van olyan erdő, túraútvonal, amelyet szívesen és gyakran és szívesen látogattok, kérlek, válassz egy fát! Időnként ülj le alá, beszélgess hozzá, mérd meg törzsének vastagságát, helyezz rá madáretetőt… Amit jónak látsz. Egy a fontos: olyasmit gondolj ki, és csak olyat tegyél, amit te magad is szeretnél, ha fa lennél.

 

3. Ültessünk fát!

Mi idén két szilvafát ültettünk. Vékonykát még, csenevészek, de rendszeresen öntözzük és beszélgetünk hozzájuk. Úgy vélem, hamarosan szárba szökkennek.

Ha nincs kertetek, arra sem láttok esélyt, hogy az utcán (közterületen) fát ültessetek, válasszatok olyan fát, ami a lakásban is megél. Ilyen lehet például egy citromfa.

 

4. Hallgassunk madárcsicsergést

Legszebb, ha csendben nekivágunk az erdőnek és a természetben hallgatjuk a madarak énekét.

Otthoni hallgatásra és madárhang felismerő játékra ajánlom az alábbi videót:

 

https://www.youtube.com/watch?v=kdaHJhv6o9c

Játsszunk felelgetős játékot valamely madár hangjával. Kérjük meg a gyermeket, „mondjon” valamit az adott madár hangján, mi pedig próbáljuk meg kitalálni, mi is lehetett az üzenet. Váltsunk szerepet, hogy ő is kitalálhassa a mi madarunk mondanivalóját.

 

5. Mesélő Madarak

Rajzoljuk le egy madár képét. Természetesen kinyomtathatjuk, de újságból is kivághatjuk. Kezdjünk el egy történetet, amelyet madarunk mesél. Például: „A közeli erdőben élő fakopáncs vagyok. Egyik nap, amint épp egy házsártos, kukacos diófát kopogtattam…”

Majd adjuk át a képet gyermekünknek, hogy ő folytassa a mesét. Játszhatjuk úgy, hogy ő mond egy mondatot, utána mi mondunk egy mondatot, azután megint ő következik és így tovább…

 

6. Hangutánzó

Kérjük meg a gyermeket, hogy csukja be a szemét. Álljunk a háta mögé és finoman kopogtassunk a hátán valamilyen madár hangját utánozva. (A galamb turbékol, a bagoly azt mondja: uhu-uhu, a harkály kopácsol, a gólya azt mondja: kelep-kelep, a fülemüle dallamot fütyül és így tovább)

 

7. Faág-találó

Séták, erdei kirándulások alkalmával gyermekünkkel együtt keressünk földre hullott faágakat. Hazaérve, vagy akár ott az erdőben egy szép fa alatt üldögélve, szánjunk rá egy kis időt, hogy faágunkkal megismerkedjünk. Kérjük fel a gyermeket, beszéljen róla, mutassa be nekünk az ő ágát. Milyen a formája, mérete, alakja? Milyen a tapintása? Van-e illata, hangja? Ha igen, milyen? Mit mondana, ha szólni tudna?

Ha többen vagyunk, helyezzük egy halomba faágainkat és egyesével, becsukott szemmel próbáljuk megtalálni a „mi águnkat”. Nehezítésként tehetünk az ágak közé olyanokat is, melyek senkihez sem tartoznak.

Ezt a játékot játszhatjuk más, a természetben fellelhető tárgyakkal is, például kövekkel, de évszaktól függően választhatunk akár diót, gesztenyét, vagy épp néhány lehullott levelet.

 

8. Madarak és Fák Játéka

Ehhez a játékhoz szükségünk lesz egy hangszerre, például egy furulyára. Találjuk ki, milyen madár lesz gyermekünk és kérjük meg őt, hogy amikor magas hangot fújunk, szaladjon magasba tartott kézzel (=felrepül a kismadár a fa ágára). Ha mély hangot, akkor guggoljon le (magvakat csipeget a kismadár). Amint két különböző hangmagasságot már jól meg tud különböztetni, játszhatunk egy harmadik hangot is, ekkor arra kérjük oldalsó középtartásban (kitárt szárnyakkal) fusson tovább.

 

Barkácsolós Játékok

 

9. Papagáj

Ez a papagáj papírtasak és színes papír felhasználásával készült. Kérjük meg gyermekünket tetszés szerint válasszon különböző színű papírlapokat a szárnyaknak és a testnek. Ezt követően rajzoljuk körbe a kezeit különböző színű lapokból és ragasszuk be a papírtasak oldalai közé. A papagáj testének választhat újabb színt, amit a tasak elejére ragasztunk. Csőrt készítünk, szemeket rajzolunk, színes krepp papírból hosszú farkat ragasztunk és már kész is gyönyörű papagájunk!

Színes Madár a Madarak és Fák Napja alkalmából
Papagáj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Szivárvány-madár

A „Szivárvány-madár” elkészítése szintén igen egyszerű. Először is, színes kartonból, egy könnyen megrajzolható sablon alapján, kivágjuk a madár testét. Hagyományos (nem karton) színes papírból legyezőhajtogatással meghajtogatjuk a szárnyat, majd egy kisebb színes papír felhasználásával a madár farktollait.  Vékony rést ejtünk madarunk testén, ebbe fűzzük gyönyörű szárnyait. A szemeket megrajzoljuk mindkét oldalon, végül apró háromszög alakú papírt ragasztunk rá csőr gyanánt. Plafonra, lámpára, magasabban fekvő polcra függesztve szép éke lehet a szobának!

Szivárvány Madár a Madarak és Fák Napja tiszteletére
Szivárvány Madár

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Egyszerű Fa

Nézd meg ezt a fát! Semmi másra nem lesz szükség hozzá, mint WC papír gurigára (alufólia, vagy kéztörlő gurigájára), festékre, vékonyabb karton lapra, színes papírra, festékre, ollóra és ragasztóra.

Első lépésként befestjük a fa törzsét barnára. Amikor megszáradt, két vékony bevágást ejtünk rajta, melybe beillesztjük a vékony kartonból vágott lombkoronát. Erre a lombkoronára kerülhetnek levelek, madarak, ahogyan a képen is látható, de ragaszthatunk rá rügyeket, terméseket, készíthetünk virágzó fát… Bármit, amihez gyermekünk kedvet érez.

Díszes Fa Madarak és Fák Napja alkalmából
Egyszerű Fa

 

 

12. Fészeképítés

Építsünk fészket gallyakból! Tapasszuk össze sárral! Gyermekeink imádni fogják!

Rossz idő esetén fonalból is készíthetünk fészket, amit ráadásul összekapcsolhatunk egyfajta memória-játék gyanánt.

Üljünk le körben a szőnyegre és fogjunk kezünkbe egy fonalgombolyagot. (Javaslat: A fonal vége legyen felnőtt kezében). Dobjuk oda a gombolyagot a mellettünk ülőnek, miközben egy madár nevét mondjuk. Kérjük meg, hogy ismételje el a madár nevét, majd ő is mondjon egy másikat. A következő játékosnak el kell mondania az első madarat, a másodikat, majd ő is mond egy újabbat. Minél többen vagyunk, illetve minél több kört játszunk, annál nehezebb, de kiváló játék új fogalmak elsajátítására és memóriafejlesztésre is.

Természetesen játszhatjuk fák neveivel, közlekedési eszközök neveivel, de állatokkal és bármi más megnevezésével is.

 

13. Szélhárfa

Keressünk a természetben köveket, faágakat, de felhasználhatunk kagylókat vagy vághatunk ki műanyag palackból madarakat, és fűzzük fel őket egy szép zsinórra. Négy, nagyjából egyenlő hosszúságú faágat kötözzünk össze az illesztéseknél  és aggassuk rá a felfűzött láncokat. Faágra, ajtó fölé akasztva gyönyörű hangot ad, amint a szél megmozdítja.

Wind Harp

 

 

 

 

 

 

 

Wind Harp

 

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!