25 Nyári Parti Aranyszabály

 

Bevallom neked, imádom a nyarat, a kellemes társaságot, a társas összejöveteleket, melyeket a napsütötte kertben vagy teraszon tartunk! Ha tőled sem idegen egy-egy party megszervezésének gondolata, engedd meg, hogy kezedbe adjak egy listát, mi az, amire mindenképp érdemes figyelni a készülődés során, különösen, ha gyermekekkel érkeznek vendégeid!

Ezek a tanácsok oly alapvetőek és nyilván magad is jól tudod őket, mégis, talán nem árt átfutni, mielőtt nekirugaszkodsz a szervezésnek. Ha van még valami, amire nem tértem ki, te magad mégis veszélynek gondolod, kérlek, írd meg egy e-mailben. Köszönöm előre is!

1. Innivaló

Talán a legfontosabb aranyszabály, ha egy meleg nyári napra szervezed a partit: a hidratálás! Én rendszeresen körbejárom a társaság gyermektagjait és folyamatosan kínálom őket vízzel, ásványvízzel, citrommal, uborkával, bazsalikommal enyhén ízesített italokkal.

2. Egyetek sok vizet

Igen, igen, jól olvastad, egyetek is sok vizet! Ez alatt azt értem, hogy tálalj fel minél több olyan falatot, melyben sok víz van. Ilyenek az uborka, görögdinnye, sárgadinnye, málna…

 

3. Igyatok körültekintően

Mit értek ez alatt? Tudom, nehéz ilyenkor, társaságban is “egyészséges” tápanyagokat magunkhoz venni, mégis arra kérlek, kerüljétek a cukros, agyonízesített italokat. Ajánljatok helyette inkább citromos vizet, limonádét vagy uborkával ízesített vizet.

4. Öntöző bekapcsolása

Biztosan ismered azt az érzést, mikor a levegő meg sem mozdul…. Ilyenkor célszerű bekapcsolni az öntözőberendezést. Ez nem csupán a kert mikroklímájának tesz jót, a gyermekek imádnak a vízzel játszani, a vízsugár alatt átfutni, fröcskölni, a vízben tocsogni. (Én engedem őket-))))

5. Napolaj, sapka, fejfedő

A cím önmagáért beszél: védekezzetek a nap sugarai ellen! Ha mégis bekövetkezne a baj és valakinek bepirosodna, húzódna a bőre, álljon itt hét természetes módszera sérült felület kezelésére:

a; Kenjétek be aloe vera-val

Szerintem az egyik leghasznosabb (ráadásul igen megbocsátó) növény, éppen ezért, évek óta, bárhol élünk, termesztem. Előfordult már, hogy hetekre magára hagytuk szegényt télvíz idején, megfagyott, mégis, újra kihajott… Az is megesett, hogy hetekig nem kapott vizet (mentségemre szolgáljon, nem voltunk itthon), azt is túlélte…. Nagyon nagyra tartom. Épp ezért javaslom, törjetek le belőle egy darabot, válasszátok szét és belső zselés anyagával kenjétek be az érintett bőrfelületet!

b; Almaecet

Egyenletesen eloszlatjuk a bőrön, nagyon kellemes, nyugtató hatású és nagyban csökketni a felhólyagosodás esélyét.

c; Hideg víz

Az egyik legnagyszerűbb és legegyszerűbb módszer, amit bevethetünk!

d; Kókuszolaj (Kókuszvaj, Kókuszzsír)

Enyhébb égési sérülés esetén próbáljátok ki a kókuszolajat. Gyulladásgátlót tartalmaz és hidratálja a bőrt.

e; Hidegvizes borogatás

Igen, a hidegvizes borogatás csökkenti a kellemetlen érzést, fokozhatjátok azonban hatását, ha a megnedvesített kendőt hideg zöld teába vagy tejbe mártjátok.

f; Aludttej, Tejföl

Nagyon-nagyon hatásos, különösen, ha a jól lehűtve alkalmazod őket.

g; Zabpehely (zabkása)

Ugyancsak csodálatos hatással bír a zabpehely is, ha kevés vízzel kenhető krémet készítesz előle és közvetlenül a sérült felületre kened. Fokozhatod hatását néhány csepp levendula olajjal is, minthogy pompás gyulladás-csökkentőt tartlamaz, csak arra kérlek, illóolajat semmiképp NE kenj a bőrre ebben az égett, piros, viszkető állapotában!

6. Védekezz a rovarok ellen

 

A rovarok elleni védekezés két legnagyszerűbb természetes módja a citromgyertya égetése, illetve a félbevágott citromba szurkált szegfűszeg “riasztó”. Mindkettő csodálatosan távol tartja a kellemetlenkedő élősködőket.

7. Csípések, szúrások

Hiába, bármennyire is óvatosak vagyunk, időnként előfordul, hogy egy váratlan és hívatlan látogató megszúrja valamelyikünket. Ez esetben javaslom a hagymát, a banánt és bármennyire egyszerűen hangzik is, a sarat.

· Hagyma

Helyezz egy szelet hagymát az érintett bőrfelületre, majd hagyd rajta egészen addig, míg a kellemetlen szúró, viszkető érzés el nem múlik.

· Banán

Tégy egy banánhéjat belsejével a csípésre és várd meg, amíg elmúlik a rossz érzés.

· Sár

A legegyszerűbb hagyományos (mondhatnám azt is, népi) módszer. Kis földet összekeverünk vízzel és rátapasztjuk a sérült felületre. Akár egy dongó csípését is lelohasztja rövid idő lefolyása alatt.

8. Tölts meg egy kosarat

Annak érdekében, hogy vendégeid minél kényelmesebben érezzék magukat, állíts össze egy kosarat, melyből szabadon gazdálkodhatnak. Tegyél bele napolajat, krémet, szúnyogriasztó spray-t, amit a bőrükre fújhatnak, nedves kéztörlőt, fertőtlenítő olajat/zselét…

9. Letakarni minden vízaknát, szerelőaknát, zsinórokat összefűzni

 

A cím itt is önmagáért beszél. Találj meg minden olyan pontot a kertben, ami bármennyire is veszélyes lehet. Egy vízakna, ami ugyan le van fedve, de nagyobb nyomásra, pl futkározó lábakra egyszercsak beomolhat…. Kábelek, zsinórok, hosszabbítók: ezeket mind kösd össze, ragaszd a falhoz, vagy a terasz széléhez, ahol nem jártok, nehogy felbukjanak benne a gyermekek!

10. Nem javaslom a lufikat

Tudom, sokan nem értenek velem egyet, mégis vállalom: teljes mértékben luftballon ellenes vagyok. Rengeteg más, sokkal kevésbé illetve egyáltalán nem veszélyes játék van, kérlek, hacsak teheted, kerüld a lufikat!

11. Óvatosan a gyertyákkal, szúnyögűző mécsesekkel

Különösen, ha estébe nyúló összejövetelt szervezel, legyetek nagyon óvatosak a gyertyákkal. Tudom, hangulatosak, magam is nagyon szeretem őket, mégis, légy velük roppant körültekintő. Szívesebben ajánlom az olyan – akár házilag is elkészíthető – mécseseket, melyekbe apró elemmel működő eletromos „gyertyát” (gyertya formájú világítótestet) helyezünk.

12. Vigyázz a cukorral

Arra mindenképp ügyelek, hogy az ételek, italok, melyeket felszolgálunk, NE legyenek túlságosan édesek. Ez esetben ugyanis gyermekeink cukor-sokkot kapnak, (melynek következtében gyakran „megvadulnak”.) Ha ez mégis bekövetkezne, tudod, amikor úgy „felpörögnek”, itass velük vizet és készítsetek zöldséges-gyümölcsös smoothiet.

 

13. Legyen több ötlet a tarsolyodban

 

 

Minél több ötleted van, annál jobb. Én általában három-négyszer annyi programot tervezek, mint amennyire időnk jut. Ne aggódj, egy hét múlva küldök egy nagy csokorra valót, melyből szemezgethetsz!

14. Hagyd őket választani

A gyermekek roppant élvezik, ha partnerként kezeljük őket, így rendszerint felajánlom a választás lehetőségét. Ha mindenki mást szeretne, mindent végigjátszunk abból, amit válaszottak, pusztán a sorrendet döntjük el, kisebbekkel kiszámoló segítségével, nagyobbakkal megegyezés alapján.

15. Legyen elég hely árnyékban / bent a házban

Gondoskodj róla, hogy vendégeidnek ne kelljen az összejövetel egész időtartama alatt a napon lenniük.

16. Legyen elég ülőhely

Igen, legyünk őszinték, senki sem szeret akár csak két-három órát is álldogálva eltölteni, ha kell, kérj kölcsön székeket, de mindenképp legyen annyi ülőhely, amennyien vagytok.

17. Párnák

Helyezz ki minél több párnát, hogy az üldögélés is kényelmes legyen! Növelheted párnáid számát úgy is, ha díszpárnákra színes anyagból, nagyobb kendőből egyszerű, levehető, mosható huzatot készítesz.

18. Egyszerűen ehető ételek, rágcsák

Egy-egy ilyen társas összejövetelen mindenképp egyszerűbb, ha egy evőeszközzel ehetőek az ételek, ne kelljen vendégeidnek az étellel bajlódniuk.

19. Részesítsd előnyben a hideg ételeket

Nálunk egy-egy party legfőképp a gyermekekről szól, ami persze nem jelenti azt, hogy a felnőtteket elhanyagolom, nagyon szívesen beszélgetek velük, de talán pontosan ezért, tehát, hgoy mindenkire legyen időm, szeretem előre elkészíteni az ételeket, falatokat, rágcsálnivalókat. Így nem kell a sütőre figyelnem, a tűzhely mellett állnom, vagy épp a grillrácshoz ugranom, hogy oda ne égjen a hús-))) (A barbecue party más. Olyankor kevesebb vendéget hívunk, és rendszerint a férjem felügyeli a rácsot, valamint a rajta készülő étkeket).

20. Olvadó torta, ételek a napon

Amint felszeltétek a születésnapi tortát, amint lehet, tegyétek vissza a hűtőszekrénybe. Látványnak sem szép, ha elkezd olvadozni, ráadásul az ízéből is veszít.

21. Takard le az ételeket, italokat

Bármennyire is tisztán tartod környezeted, kikerülhetetlen, hogy néhány kellemetlenkedő rovar oda ne repdessen az ételekre, így én mindig különös gonddal takarom őket. Már beszereztem néhány hálós, átlátszó fedőt, melyek alatt jól látszanak a kívánatos falatok, a poharakat pedig rendszerint egy olyan papírfedővel óvom a nem kívánatos lényektől, amiben egyébként a muffint sütöm.

 

 

22. Légy óvatos az alkohollal

Persze, megértem. Egy-egy koccintás nyilvánvalóan belefér, különösen azon vendégek számára, akik nem vezetnek aznap, de…. Tudod….

23. Névkártyák

Ha olyan vendégeket hívsz, akik még nem ismerik egymást, nagyszerű gondolat jól láthatóan kitűzhető névjegyeket készíteni – készíttetni a gyermekekkel – hiszen a bemutatkozások oly hamar lezajlanak, és nincs annál kellemetlenebb, mint amikor nem tudod, hogyan szólítsd a melletted ülőt…

24. Ülésrend

A névkártya egyébként tökéletes megoldás még valamire! Ha magad alakítod ki az ülésrendet, elkerülheted, hogy olyan gyermekek üljenek egymás mellett – példának okáért – a vacsora során, akik egymásból nem feltétlenül a legjobbat hozzák ki….

25. Hívd meg a szomszédokat

Még akkor is, ha nagy valószínűséggel nem élnek a meghívással, jobb előre bejelenteni és kellemes szomszédi viszonyt ápolni a szomszédokkal, mint megkockáztatni, hogy veszekedjenek, megharagudjanak, ha esetleg a gyermekzsivaj zavarja őket.

 

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!