A hosszú élet titka(i)

A hosszú élet titka(i)

 

A Szardínia szigetén élők szerint

 

Pedig, több mint tíz éve, hogy először Szardínián jártunk. Mégis, annyira megmaradt bennem a helyi lakosok életkedve, életigenlése, elfogadása annak, ami van és ahogy van…

 

Egy aprócska faluban, Vallermosa-ban  laktunk, Iglesias közelében. Akkor sokat beszélgettem a szállásadónkkal, illetve a boltosokkal, merthogy nem voltak ám ott nagy bevásárlóközpontok! A délelőttöm rendszerint ráment, mire mindent bevásároltam. Volt a pékség, de ott tényleg csak pékárut lehetett kapni! A halárusnál csak halat, igaz, millió különböző fajtát. A zöldséges zöldséget árult és nem volt ott egy hűtőszekrény tele üdítővel, tejjel, vagy bármiféle tejtermékkel, konzervvel! Szóval, mindenért külön kellett menni és ha már ott voltam, jól eltársalogtam az árusokkal, vagy ha a téren leültünk az ott üldögélőkkel.

 

Amikor pedig arra gondolunk, hogy egészséges és hosszú élet, persze, mindenki tudja, egészségesen kell táplálkozni, meg sokat inni, meditálni, jó társaságban eltölteni az időt és kerülni a stresszt… Igen, igen, ezt jól ismerjük, de a Szardínián élőknek azért van még néhány titkuk.

 

Napfürdő

 

Minden áldott nap, napfürdőt vesznek. Ne! Kérlek, ne mondd, hogy könnyű nekik, hisz oly sokat süt ott a nap! Mert ez igaz, de ha összehasonlítjuk a mostani teleinket a 10-15 évvel ezelőttiekkel, azt kell látnunk, sokkal, de sokkal magasabb a napsütéses órák száma nálunk is! Ráadásul ezek a szardíniaiak, komolyan mondom, ha csak egy keskeny pászmában is besüt a nap – mondjuk egy kávézóba – odahúzzák a széküket, hogy a napon legyenek!

 

Szieszta

 

Szerintem nagyon sokan nem hisszük el, mennyire áldásos a szieszta. Nem tudom, te hogy vagy vele, de Szardínián, koradélután teremtett lelket nem lehetett látni, mindenki visszavonult aludni vagy legalább pihenni egy kicsit. Ők azt mondják, nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek szívének is kell egy kis nyugalom. (Mellesleg, egy négy főből álló kutatócsoport  (Nadine Hausler, Jose Haba-Rubio, Raphael Heinzer, Pedro Marques-Vidal) kimutatta, hogy azokban az országokban, ahol hetente legalább egyszer-kétszer sziesztáznak az emberek, nagyságrendekkel alacsonyabb a szív megbetegedések száma). (Csak mondom). Soha nem késő elkezdeni!

 

 

Happy Hour

 

Aztán itt van ezeknek a szardíniaiaknak a „Happy Hour”! Komolyan mondom, számukra teljesen természetes, hogy esténként megisznak egy-két pohár bort, jókedvre derülnek,  elszórakoztatják magukat és egymást.

Különben is, valahogy sokkal többet nevetnek! Mert azt mondják, az életet nem szabad tragikusan felfogni. Egyébként, talán épp ennek köszönhetően, a helyi lakosság nyolcvan százaléka elmehetne komikusnak.

 

Ha javasolhatok neked valamit:  keresd a tréfát, humort az életben!

Ragadj meg minden alkalmat, hogy mosolyogj! (Még akkor is, ha mások úgy hiszik, elment az eszed).

Tudatosan találj legalább öt alkalmat minden nap, hogy nevess!

 

Hívd fel a nagyszüleidet

 

Igen! hívd fel a nagyszüleidet, amikor csak teheted! Hidd el, neked is jól esik majd, ha az unokáid rád csörrennek, kivált, nyolcvan éves korod fölött! És ha távol éltek egymástól, hívd fel a szüleidet naponta.

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!