Farsang és böjt viadala

Farsang és böjt viadala

 

Csak arra kérlek, nézd meg ezt a képet. Brueghel Farsang és böjt viadala. Azért választottam, mert farsang hamarosan elközelg, valójában azonban Brueghel-ről és a flamand festészetről szeretném, ha társalognánk.

 

Ha jól szemügyre vesszük ezt a képet, mindjárt a fő jelenetben Konc vajdát és Cibere vajdát láhatjuk hadakozni. Az elhízott, kövér Hús uraság egy hordó tetején lovagol, jobb kezében nyársra szúrt kappant tart, vele szemközt a sovány Böjt uraság, kinek fegyvere egy lapát, két heringgel.  Hús úr és Böjt úr Húshagyó kedd estéjén vívja viadalát és míg Hamvazószerdán Böjt uraság győz, negyven nap múlva, Húsvét vasárnap, Hús uraságé a győzelem.

Persze, a jelenet mélyebb megértéséhez feltétlenül figyelembe kell vennünk, milyen gyakran pusztított éhínség még a középkori Európában is. Az étel egyáltalán nem volt oly könnyen elérhető, mint  manapság és egyáltalán nem volt evidencia, hogy az ember akkor jut eledelhez, amikor csak szeretne.

 

Brueghel persze túlfeszíti a húrt.

 

Hamvas Béla azt mondja:

„Brueghel az a művész, aki abban a tradícióban, amelyben nézni szokták, mindig problematikus. (…)

Brueghelnél nyoma sincs az „ítéletnaptól való félelem”-nek, az apokaliptikus rettegésnek. Brueghel nem ijed meg és nem ijeszt: belenyúl, felkavar, vájkál, szaggat. Nem akarja azt, amit a többi festő: ébreszteni, feleszméltetni, inteni. Azt akarja, amit Dosztojevszkij: gyötörni, – amit Baudelaire: undorítani, – amit Wagner: mérgezni. (…)

Ami Brueghel művészetére a legkisebb részletig jellemző, az éppen a tudatosság, a lenyűgöző intelligencia. Nála tévedésről nem lehet szó. Nem néz félre, nem téveszt el semmit; ismeri az erőket és az erők természetét. Ez az ő és minden vele rokon művész és gondolkodó sajátsága; a fokozott tudatosság, az anyag teljes ismerete, és annak egész szuverén, minden befolyástól mentes használata. (…)

Brueghelék egész nagy zseniális erejük igénybevételével kétségbe tudják ejteni az embert, rá tudják olvasni bűneit, nyomorékságát és idiótaságát, és ezenfelül meg tudják kedvelni és meg tudják kedveltetni a szennyet. (…)

A Farsang és böjt küzd: azok az őrültek, akik beborítják fejüket és imádkoznak, és azok az őrültek, akik a boroshordó tetején részegen üvöltöznek.”

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

Stressz ellen 5 lépésben

Stressz ellen 5 lépésben

Igen, velem is előfordul, hogy megérint a stressz szele. Csakhogy már nem engedem, hogy legyűrjön! Összegyűjtöttem Neked azt az 5 leghatásosabb eszközt, amelyek segítségével már

Tovább olvasom »
A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa

A Monotónia Gyilkosa avagy, az elégedetlenség ellenszere. A verejtékcseppben megcsillanó napsugár. A Motiváció Művészete. „Szárnyakat adnék egy gyermeknek, de hagynám, hogy maga tanuljon meg repülni.”

Tovább olvasom »
Megújulás

Megújulás

Neked mit jelent a Megújulás? Nekem elég sokfélét. Most azonban, a június, valahogy a Megújulás hónapja az életemben. Nézd, itt van mindjárt ez az oldal!

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!