A megoldás kulcsa

A megoldás kulcsa

 

A megoldás kulcsa problémáink megoldásának lehetőségéről szól.

Mert igen, mint azt magad is jól tudod, problémák vannak. Igen. A megpróbáltatások jönnek.

 

A megoldás

 

S hogy mi a megoldás? Mindenkinek más, mégis, van egy módszer, amit most azért küldök el neked, mert nem először hallom, és ha kipróbálod, akár még működhet is.

 

A megoldás kulcsa

 

Lényege a következő. Van egy megoldandó feladatod, azt felírod egy lap tetejére és  elkezdesz gondolkodni. Addig nem hagyod abba, míg legalább 20 lehetséges megoldást nem találsz a kérdésedre. Az első 5-6 ötlet könnyen jön majd. A következő 3-4 megoldási lehetőség már nehezebb lesz. Az azt követő még ennél is nehezebb és az utolsó 4-5 pedig rettenetesen nehéz!

 

Példák

 

Elmondok neked két példát a mi életünkből. Az egyik sikertörténet, a másik kudarc.

 

Nagyjából fél évvel ezelőtt feltettem magamnak a kérdést: Hogyan tudom megduplázni a jövedelmem? Gondolkodtam, törtem az agyam, újabb és újabb ötletekkel álltam elő! Majd tudod, mi történt? A tizenhatodik ötlet után elakadtam. Egyszerűen, bárhogy gondolkodtam, nem tudtam többet kihozni magamból.

Megmondom neked egész nyíltan, meglehetősen elkeserített a dolog. És azt is bevallom, azóta sem tudtam többet kicsikarni magamból, bárhogy is erőltettem az agyam.

 

A játék ára

 

Még mielőtt azonban teljes egészében letettem a módszerről, történt valami. Kisfiam, a múlt héten azzal állt elő, hogy ő szeretne egy Lego-t! Nagyszerű! Támogatom az ő játékait, tudom, hogy szereti és bár sok készlete van, a megmaradt (vagy régebben felgyülemlett darabokból is) gyönyörűségeket alkot.

Rendben, mindez nagyon csodálatos. Elmentünk a boltba, és kiderült, hogy amit az én Drágám kinézett magának, az valójában egy régebbi, már nem sok helyen kapható és viszonylag ritka darab. Ez is pompás!

Az egyetlen bökkenő, ami azért nem oly szívrepesztő, hogy a készlet ára hetvenezer forint.

Na, nem! Igen, nagyon igyekszem jó anya lenni és mindent a fiamért! No de hetvenezer forint!!!

 

Elkeseredett az én fiam. Elkeskenyedett, de javasoltam neki ezt a húszas-lista módszert, vagyis, hogy kezdjen el gondolkodni, hogyan szerezhetné meg.

Leírni először nem akarta, de mondta! Törte a fejét, hangosan gondolkodott, vázolta a lehetőségeket!

 

Jó, elismerem, nem aznap találta meg a megoldást. De megtalálta! Mégpedig e módszer segítségével! Kiszámolta, hogy ha ő most, mától lemond a szénsavas vízről, a fantáról és az édességről, amit egy hét alatt általában elfogyaszt, akkor ötven hét alatt össze tudja gyűjteni a Lego árát!

 

Még valami

 

Mondd, nem nagyszerű? Maga a folyamat, hogy végül nekiült és addig agyalt a megoldáson, hogy megtalálta!

Ráadásul, van itt még valami, ami utóbb szöget ütött a fejembe és elmondhatatlanul boldoggá tesz!

Ez pedig a szokásaink, az úgymond „rossz” szokásaink elhagyása – mégpedig valami jó érdekében!

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

"Az uram megvert"

„Az uram megvert”

„Az uram megvert” című írásom az események átértékeléséről szól. Ne aggódj, nem az én „uramról” van szó. És nem vert meg senki. Sőt, valójában azt

Tovább olvasom »
Stressz ellen 5 lépésben

Stressz ellen 5 lépésben

Igen, velem is előfordul, hogy megérint a stressz szele. Csakhogy már nem engedem, hogy legyűrjön! Összegyűjtöttem Neked azt az 5 leghatásosabb eszközt, amelyek segítségével már

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!