Megtisztulás

Megtisztulás

 

Megtisztulás című írásomban összegyűjtöttem neked 10+1 testet, lelket, szellemet és természetesen saját környezetedet tisztító ötletet.

 

“Mi lenne, ha mindenki felvenne egy darab szemetet a földről?”

– A National Cleanup Day Szervezet jelmondata

 

 

Szeptember 18. a Nemzetközi Takarítási Világnap Ünnepe. Ez alkalomból összegyűjtöttem neked 10+1 testet, lelket, szellemet és természetesen saját környezetedet tisztító ötletet.

Fogadd őket szeretettel!

 

 

 

I. Léböjtkúra

 

 

40 órán át nem enni? Bizarrnak tűnhet.

 

Pedig a böjt nem kínzás! Már a régi időkben is, az elítéltnek nem feltétlenül a szegénység miatt adtak csak vizet és némi kenyeret. Nem. Azért kapott csak inni (és nagyon keveset enni), mert a böjt egyfajta tisztább látásmódot nyújt. Lehetőséget nyújt a bűnösnek arra, hogy tettét tisztábban lássa.

 

 

Ha nehezen bírod 40 órán át csak vízen, a korgó gyomrot citrommal meglocsolt reszelt almával érdemes csillapítani. Illetve, gyümölcsökből egészséges, facsart levet készíteni, mint például ezt:

 

 

1 narancs

162 grapefruit

2 marék áfonya

 

A gyümölcsöket megmossuk, majd magas fordulatszámon összeturmixoljuk őket.

 

 

 

 

II. 2 hetes tisztítókúra

 

 

Tudom, rengeteg tisztítókúra van. Mindenkinek meg kell találni a saját, hozzá legközelebb álló kúrát. Amivel most szimpatizálok, azt Dr. David Perlmutter Gabonaagy című könyvében olvastam. Nyilván, ez, amit ő bemutat a könyvében, egy életmód, mindenesetre szeretném kipróbálni azt a kéthetes kúrát, melyet javasol és részletesen leír könyvében.

 

 

 

https://www.libri.hu/konyv/gabonaagy-eletmodprogram.html?gclid=EAIaIQobChMIusj5uZv58gIVkeJ3Ch1hkAHPEAQYBCABEgKyNPD_BwE

 

 

 

 

 

III. Légzéstan

 

 

Tanulom, és neked is ajánlom.

 

Egyébként most, hogy így ennyit fáj a karom, gyakran tudod, mit teszek? Semmi egyebet, mint veszek három nagy levegőt. Orron át be – nagy levegő; szájon át ki, lassan, hosszan.

Komolyan mondom, enyhíti fájdalmam.

 

 

 

 

IV. Meditáció

 

 

 

Próbáltad már? Esetleg rendszeresen meditálsz?

 

 

Én, ha ez rajtam múlik, mindenkinek javaslom! Magam is szeretnék eljutni egy olyan állapotba, élethelyzetbe, hogy napi, minimum 1,5 – 2 órát meditáljak!

 

Rengeteg lehetőség adott már. Itt most egy hangfürdővel egybekötött meditációt javaslok:

 

https://www.youtube.com/watch?v=HFiR2f8KBKw

 

Ha te magad is meditálsz, kérlek, írd meg a Hozzászólásokban, hogy hol, milyen formában!

 

 

 

 

 

V. Rituálék

 

 

Rengeteg tisztító szertartás létezik a világban, melyek rendszerint az adott vallás szabályai szerint elfogadott és megtartott szertartások a tisztátalanság megelőzésére, illetve elűzésére.

A hinduizmusban, buddhizmusban, júdaizmusban, az iszlám és a keresztény vallásban, a kalash nép életében mindenhol megtalálhatóak a tisztító rituálék.

 

Az én “kedvencem” (azért írom idézőjelben, mert csak olvastam róla, soha nem próbáltam) a japán Harae szertartás, melyről itt olvashatsz bővebben:

 

 

https://www.bbc.co.uk/religion/religions/shinto/ritesrituals/harae.shtml

 

 

 

 

VI. Könyvek

 

 

Melyik az a könyv? Melyek azok a könyvek, amelyek emelnek? Ha rossz kedved van, ha fáradtnak, elnyűttnek érzed magad, felderít, erőt merítesz belőle?

 

Nekem ilyen könyv Márai Sándor Füveskönyve, Hamvas Béla A Babérliget könyve és Szerb Antal Utas és holdvilág című könyve. Bármikor tudom őket olvasni, bárhol felütöm őket, feltölt, tisztítja gondolataimat, pezsdíti szellemi éberségemet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VII. Közösségi média

 

 

 

Minthogy hosszú távon üzlet felépítésén gondolkodom, elkezdtem fb posztokat készíteni. No de nem ám fejetlenül! Minden szakértő ezt javasolja. Szépen összeírtam kilenc témát, ötletet, amit az elkövetkező hónapban akár meg is alkothatnék.

 

Mégis, meg kell neked vallanom, gyűlölöm a facebook-ot. (és a többit) Én ezt rég tudom, de valahogy mindig az volt a fejemben, hogy e kommunikációs közegek nélkül nem lehet jól működő üzletet felépíteni.

 

Ugyanakkor, ha felmerül a kérdés, Milyen emberré kell(ene) válnom, Hogyan képzelem el magam…

A válaszomban ott van, mégpedig nagyon hangsúlyosan: Olyan ember szeretnék lenni, akinek nincs facebook fiókja. (sem instagram, sem a többi). Legszívesebben megszüntetném a facebook és instagram fiókomat!

 

 

[FIRST NAME GOES HERE], szerinted létezik még üzlet fb nélkül? Van még élet, egyáltalán, közösségi média nélkül?

 

 

 

 

VIII. Puritán élet

 

 

Mielőtt elkezdenénk a ház és környezetünk megtisztítását, tényleg érdemes volna elgondolkodni. Szükségünk van erre a sok mindenre? Tudunk valahogy egyszerűbben élni? Egyfajta minimalista vagy legalább minimalistább stílusban? Tudod, hogy ezt most nem a divatos kifejezés kedvéért használom.

 

Fizikailag:

Szabaduljunk meg az összes fölösleges kacattól. Csak a helyet foglalja, időnket és energiánkat rabolja, mikor el kell pakolni vagy meg kell tisztítani.

 

Lelkileg:

Szabaduljunk meg a haragtól, gyűlölködéstől, mások hibáztatásától. Mindenért mi magunk vagyunk felelősek.

 

Szellemileg:

Megszabadulni negatív gondolatainktól. Az olyanoktól mint például: „Ez biztosan nem sikerül nekem.” „Én ehhez nem vagyok elég okos (bátor, erős, magas, alacsony…) „ „Egy merő kudarc az életem.”

 

 

 

 

 

IX. Hálószoba, Konyha, Fürdőszoba

 

 

Hálószoba

 

 

Újabb elhatározásra jutottam – és juttattam a családom. Minden elektromos ketyerét kiviszünk a hálóból. Így is akkora elektromos térben élünk, bőven több nappal, mint kellene. Legalább az éjszakát töltsük „tiszta”, kisugárzás-mentes környezetben!

 

Látod, azt például nem is tudom! Ehhez a kérdéshez, hogy viszonyulsz. Őrizgeted a régi ruháidat? Majd jó lesz még valamire? Szentimentális vagy és csak azért nem ajándékozod el, mert akkor viselted, amikor…

 

Ezúttal, nagyon erősen elhatároztam, hogy ami két éve nem volt rajtam, azt elajándékozom!

 

 

Konyha

 

Minthogy sok-sok éve ismerlek, tudom, nálad mindig minden olyan szépen rendezett. A te konyhádban nincsenek lejárt szavatosságú fűszerek, bontott, de azért sokáig (több mint kellene) megtartott bontott konzervek… Rettenetesen szégyellem, nálam voltak.

 

Tudod, milyen jó érzés, amikor ezeket végül kidobod? Nem őrizgeted többé? Mennyivel frissebb, szabadabb minden?

 

 

Fürdőszoba

 

Ugyanez vonatkozik a fürdőre is. Régi, beszáradt körömlakkok, melyeknek már a színe sem tetszik. (Mentségemül szolgáljon: akkor tetszett, mikor megvettem). Flakonok, tégelyek, melyekben kb kétgyűszűnyi krém maradt…

 

 

 

 

X. Csak hasznosan

 

 

Még évekkel ezelőtt, messze a járvány előtt, mikor óvodában dolgoztam, így a Takarítási Világnapot megelőzően, felkértük a szülőket, hozzanak be az óvodába bármit, miről úgy gondolják, felhasználhatjuk.

 

Elmondani nem tudom, mi mindent kaptunk, és ami ennél is fontosabb: mennyi mindent felhasználtunk belőle. Több mint fél éven át tartottuk belőlük a vizuális nevelés foglalkozásokat!

Tojástartó dobozok, tejfölös poharak, papírgurigák…

 

 

 

 

+I. Hálanapló

 

 

Most, hogy megtiszítottad tested, lelked, elméd és szellemed, kérlek légy hálás! A tiszta, szép otthonodért, az egészséges testedért, a kellemes gondolatokért, melyek átjárnak…

Mindenért.

 

Javaslom, kezdj el Te is hálanaplót vezetni. Én rendszeresítettem egy füzetet és minden este összeírom azt az öt dolgot, amiért hálás vagyok.

 

Mert:

 

“A mosoly, melyet küldesz, visszatér hozzád” – Indiai mondás

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!