Keleti kontra Nyugati Orvoslás

Keleti kontra Nyugati Orvoslás

 

Keleti kontra Nyugati Orvoslás írásom az ázsiai és európai gyógyítási módszerek különbözőségéről szól. Legfontosabb: a megelőzés

 

A 80-as évek elején, a Honvéd Együttes Magyar Nemzeti Táncegyüttese látogatást tett Kínában. A mi együttesünk egyike volt az elsőknek, akik egyáltalán beléphettek az országba (először egyébként 1956-ban).

Amiről most írok, a 80-as években, akkoriban történt, mikor Kína újra és egyre inkább nyitni kezdett.

 

Az eset

 

Zsenge gyermek voltam még, nem egészen emlékszem a részletekre, de a lényeg:

 

Az együttes egyik hölgy tagja rosszul lépett (elesett? megbicsaklott?) és valami nagy baj történt a bokájával. Azt nem tudom egész pontosan, hogy eltört vagy kificamodott, arra viszont jól emlékezem, hogy nagy volt a baj. Úgy igazán nagy.

 

A megoldás

 

A balesetet követő harmadik napon, a hölgy táncolt, fellépett az együttessel! Egy hozzáértő kínai orvos keze alá vette és úgy talpra állította, hogy – a felvételek tanúsága szerint is – gond nélkül ropta a néptáncot.

 

Mikor hazaértek, elmondták mi történt. Bemutatták a leleteket, papírokat. Az itthoni orvosok egybehangzó véleménye szerint: ha ez az eset Magyarországon történik, az hat hét fekvőgipszet, azt követően pedig hat hét gyógytornát jelentett volna a hölgy számára.

 

Miért?

 

Miért mesélem el most mindezt neked?

 

Egyik nagyon kedves barátnőm 17 éves fia élsportoló. Erőssége többek között a rúdugrás. Februárban, ugrás közben, eltört a rúd alatta, a magasból lezuhant. Február óta sérült. Én értem, tényleg, hidd el, belátom, persze, azért edz, futni, távolugrani például remekül tud, de biztos, hogy nincs más megoldás?

 

 

Édesanyám ágyban fekvő beteg. Régi, szeretett háziorvosa fiatal korától a nyugati orvoslást gyakorolta, később azonban kitanulta és alkalmazta az akupunktúrát. Ő sajnos rég meghalt. Édesanyám elmondása szerint, ha Régi, szeretett háziorvosa még élne, ő – mármint édesanyám – sem lenne ebben az állapotban.

 

Dilemma

 

A te gyermeked sportol? Ha nem is versenyszerűen, vagy nem is feltétlenül sportolás közben – volt már sérülése? Hogyan kezelték? Hogyan kezeltétek?

Kérlek, írd meg a „Hozzászólások” – ban vagy egy válaszlevélben.

 

Ismersz olyan orvost, aki a keleti orvoslást is gyakorolja?

 

Jaj, most nehogy félreérts! Én egyáltalán nem a sport ellen beszélek! Sőt! Magam is azt mondom, mindannyiunknak mozogni kell, sportolni, akár versenyszerűen, de ha úgy nem, akkor is!

Hidd el, alig várom, hogy újra kerékpárra ülhessek!

 

Ezt az egészet inkább gondolatébresztőnek szántam. Mert, igen, elesünk, megbetegszünk, megfázunk… tudom, a baj bekövetkezhet. Ami azonban a legfontosabb! (Szerintem)

 

A megelőzés

 

Nyilván nem tudunk mindent elkerülni. Azon kell tehát elgondolkodnunk, mi az amit igen? Hogyan tudjuk megelőzni a magunk de elsősorban gyermekeink megbetegedését? Mit mindent teszünk és mi mindent tehetünk a megelőzés érdekében?

 

Ha van ötleted, kérlek írd meg egy válaszlevélben az eszterhejja2.0@gmail.com címre vagy a „Hozzászólások” rovatban.

 

 

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!