Három Harcos Hölgy

Három Harcos Hölgy

 

Három Harcos Hölgy című írásomban felidézem három olyan női példaképem, akikre mindig szívesen gondolok, amikor sebzett, védtelen, gyenge énem kerül előtérbe.

 

Merthogy itt vagyunk, mi, hölgyek. Még ha időnként a férfiszerepet játsszuk, férfiként döntünk és férfias tetteket hajtunk végre, akkor is nők vagyunk a javából!

 

Te mikor érezted legutóbb, hogy  olyan döntést hoztál, vagy olyasmit hajottál végre, ami egy férfinek is becsületére vált volna?

 

Ha szívesen olvasod az én példámat, kérlek szólj, megírom. Most azonban felidézem három olyan női példaképem, akikre mindig szívesen gondolok, amikor a sebzett, védtelen, gyenge énem kerül előtérbe.

 

Rozgonyi Cicelle

 

Elsőként álljon itt Szentgyörgyi Cecilia, Rozgonyi Istvánnak, Zsigmond király fővezérének felesége. Ahogy Arany János nevezi őt Rozgonyi Cicelle.

Rozgonyi pedig, a magyar seregek fővezére, ki 1428-ban, a galambóci csatában, felesége segítségével mentette meg a töröktől Zsigmond király életét.

 

„Gyöngyös arany fejkötőjét
Sisakkal borítja,
Karcsu fűzött selyem vállát
Páncélba szorítja;
Kardot is köt: bársony övre
Gyémántos fogantyút,
Pici piros csizmáira
Szép ezüst sarkantyút.”

(…)

„Hej! ki hozza, kormányozza
Ide azt a gályát?
Vagy már senki meg nem menti
Magyarok királyát?”
„Én, én hozom, gyönge asszony,
Hajómat az éjben:
Ülj fel uram, Zsigmond király,
Te is, édes férjem!”

/Arany János: Rozgonyiné – részletek/

 

http://mek.oszk.hu/00500/00597/html/vs185005.htm#63

 

Igen, ilyenek vagyunk mi nők! Megyünk, sietünk, megmentjük a férfiakat a veszedelemtől! És még ha nem is épp Galambóc várát ostromoljuk, akkor is biztos hátteret nyújtunk férfi társainknak.

 

Jeanne d’Arc

 

Többször próbálták őt megtéveszteni, tőrbe csalni, párbajra hívni, mégis, mindig felülkerekedett, átlátott az álnokságon, megérezte az ártó szándékot, ezzel is bizonyságot téve a cselekedeteit vezérlő felsőbb erőkről.

 

„Anglia királya… fizess bűneidért a Mennyország királyának, térj vissza a Szűzhöz, aki a Mennyország királyának küldötte, a kulcs minden romlatlan városhoz, amelyet elvettél és meggyaláztál Franciaországban.”

 

Azért ehhez bátorság kell, nem? Az angol királynak egy ilyen levelet küldeni!

 

Mindenesetre,

Megadatott neki, hogy vezesse a sereget, s egy megdöbbentő győzelmi sorozattal megfordította a háború menetét.

/Stephen W. Richey/

 

Oriana Fallacci

 

Partizán.

Már maga ez a szó is: partizán. Mit sugall neked?

 

Na de, hogy valaki partizán legyen! Nő létére! Nem fantasztikus?

 

Oriana Fallacci, partizán volta mellett, író, riporter, újságíró. Olyan politikusokkal és államfőkkel készített interjút, mint például Khomeini ajatollah, Moammer Kadhafi, Teng Hsziao-ping, Jasszer Arafat, Makariosz püspök és Indhira Gandhi. (A lista természetesen nem teljes).

 

Könyveiben olvan világot, olyan világokat jelenít meg, mely számunkra (számomra legalábbis) távoli, megfoghatatlan, kissé misztikus. Magyarul is megjelent és szívesen ajánlom őket figyelmedbe. (Ha már olvastad őket, ne haragudj!)

 

Insallah

A haszontalan nem / Utazás a nő körül

Levél egy meg nem született gyermekhez

Ha meghal a nap

Az utolsó interjú

Pénelopé a háborúban

Az értelem ereje

A harag és a büszkeség

 

Szeretettel,

Eszter

Kiemelt tartalmaim

Ezek is érdekelhetnek...

A Holtak Üzenete

A Holtak Üzenete

Szerinted manapság több pillangó repdes a világban, mint régebben, mondjuk néhány évvel ez előtt? Fogalmam sincs, hogy eddig csak én nem vettem őket észre, vagy

Tovább olvasom »
Értetlenek

Értetlenek

Ha nekem egyetlen feliratot kellene kiszögeznem Egerben, a Dobó téren, Budapesten, a Vörösmarty téren vagy bárhol másutt, a város főterén, az tudod, mi lenne? Mindjárt

Tovább olvasom »
Merev vagy Heves

Merev vagy heves?

Te milyen családban nőttél fel? Sokat beszélgettetek? Mikor gyermek voltál, bővelkedtetek közös programokban? Szüleiddel bátran, nyíltan kifejeztétek érzelmeiteket? Elmondhattad örömöd, bánatod? És most hogyan élsz?

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mielőtt elhagyod az oldalt

Töltsd le

A magabiztos döntéshozatal 5 lépése

című ingyenes füzetet,
és szabadulj meg a döntéseket megelőző feszültségtől!